Kamervragen over verkoop valse rijbewijzen in Nederland

Remco Dijkstra, Tweede Kamerlid voor de VVD, heeft het voornemen vragen te stellen over de verkoop van valse rijbewijzen via Nederlandse websites. Aanleiding is een artikel op Rijschoolvandaag.nl eerder deze week over de verkoop van rijbewijzen via Nederlandse en Nederlandstalige websites.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het artikel van Rijschoolvandaag eerder deze week »

Meerdere websites adverteren met rijbewijzen die je binnen zes dagen thuis hebt. Zogenaamd wettelijke rijbewijzen die je online kunt bestellen en die bestempeld worden als ‘legale’ rijbewijzen. Je vult eenvoudig je gegevens in en krijgt binnen enkele dagen een ‘legaal’ rijbewijs toegestuurd. Een simpele googlesearch levert een groot aanbod op aan o'.a. Nederlandse websites waarop je eenvoudig een rijbewijs kunt bestellen.

Onacceptabel

Tweede Kamerlid Remco Dijkstra:”Dat dit soort websites gewoon online staan en dat dit mogelijk is, is onacceptabel. Deze websites moeten direct uit de lucht.” Dijkstra is voornemens de vragen te stellen in samenwerking met collega Kamerlid Foort van Oosten, Justitie tijdens de bespreking van de begroting van justitie komende week. Dijkstra:”Dit soort sites roepen veel vragen op: Welke kwaliteit hebben rijbewijzen die mensen ontvangen? Op welke schaal worden ze besteld? En hoeveel zijn er in omloop? Het is belangrijk dit in ieder geval verder uit te zoeken en deze sites zo snel mogelijk offline te halen.”

Actie vereist

Ook CDA Kamerlid Maurits von Martels vindt het bestaan van de websites verontrustend: “Wij gaan hier zeker naar kijken” geeft Von Martels aan, “Als hier inderdaad rijbewijzen te bestellen zijn, moet hier snel iets aan gedaan worden.”

Eerder bleek al dat Nederlandse rijbewijzen eenvoudig te koop zijn via buitenlandse websites. Afgelopen juni kreeg EenVandaag via een Poolse website het vervalste rijbewijs in handen van premier Mark Rutte en werden er Kamervragen over gesteld.