Drie op de vier Belgische bestuurders haalt rijbewijs via rijschool

Drie op de vier Belgische bestuurders tussen de 18 en 30 jaar volgen tegenwoordig lessen bij een rijschool om hun rijbewijs te halen. Dat schrijft het Belgische Metro, gebaseerd op cijfers van de Belgische verkeersinstelling VIAS.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Maarliefst 37 procent van de jongeren volgt lessen bij een rijschool in aanvulling op de “vrije opleiding” met een familielid of kennis als begeleider en nog eens 36 procent volgt 20 uur rijles en gaat vervolgens zelfstandig de weg op. In tegenstelling tot Nederland, waar leerlingen alleen mogen lessen bij een erkende rijschool; mogen aspirant bestuurders in België ook met familieleden of andere volwassen begeleiders oefenen voor het examen. Alleen als een leerling twee keer zakt voor het praktijkexamen zijn lessen bij een rijschool verplicht.

Steeds groter succes

In Vlaanderen volgt 25 procent de vrije opleiding en 33 procent de 20 uren rijschool. In Wallonië gaat het om respectievelijk 31 en 32 procent gaat en in Brussel om 21 en 57 procent. “De combinatie rijschool-vrije opleiding lijkt alsmaar meer succes te hebben”, stelt Vias vast. “43 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 koos hiervoor, tegenover 30 procent van de jongeren tussen de 25 en 30.”