Dronken achter het stuur, zonder rijbewijs. ‘Gewoon voor de kick!’

De 30-jarige Michel moest onlangs voor de rechter verschijnen voor het dronken rijden zonder rijbewijs. “Het was gewoon de kick!” verklaart hij als de rechter hem vraagt waarom hij dronken en zonder rijbewijs reed,

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Een half jaar geleden werd Michel met zes keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed door de politie van de weg gehaald. Dat schrijft de Panorama in de rubriek ‘Bij de Politierechter’. Michel haalde de politie in over een voorsorteerstrook en stuurde zijn auto daarna zonder omkijken tussen het overige verkeer. Eenmaal aan de kant bleek ook nog eens dat hij geen geldig rijbewijs had. Nooit gehad ook.

Gewoon voor de kick

“Waarom doet u dat nou?” wil de rechter weten. “Tsja...” zegt Michel schouderophalend, maar daar neemt de rechter geen genoegen mee. Zwijgend kijkt ze hem net zo lang aan totdat hij met iets beters komt. “Het was een moeilijke periode,” probeert Michel. De rechter kijkt hem zwijgend aan. “Ik was net vader geworden. Er volgt weer een stilte. “Het was gewoon de kick,” zegt Michel ten slotte.“De kick van dronken een auto besturen?” vraagt de rechter. “En zonder rijbewijs,” vult Michel aan.“U krijgt een kick van dronken rijden zonder rijbewijs?” vraagt de rechter. “Ik denk het,” zegt Michel.

Rijbewijs

De rechter trekt haar wenkbrauwen hoog op, maar de kans bestaat dat het de waarheid is. Het zou in elk geval verklaren waarom Michel twee dagen eerder exact hetzelfde overkwam. Ook toen haalde de politie hem van de weg zonder rijbewijs en met flink wat drank achter de kiezen. “Als u zo graag autorijdt, is het dan niet een goed idee om uw rijbewijs te halen?” oppert de officier van justitie. “Zeker,” zegt Michel, “maar het is misschien een nog beter idee om eerst met drinken te stoppen.” Met dat laatste is hij naar eigen zeggen goed bezig. Onder begeleiding van zijn huisarts staat hij nu al maanden droog. Een prestatie die nog aan glans wint wanneer je weet dat Michel geen werk heeft en dus hele dagen thuis zit. Een fietsongeluk zorgde er een paar jaar geleden voor dat hij honderd procent arbeidsongeschikt werd verklaard. Hij, zijn vriendin en hun baby leven voorlopig van de bijstand.

Taakstraf en rijontzegging

Om het gezin verdere financiële rampspoed te besparen, en omdat Michel zelf aangeeft dat hij fysiek best het een en ander kan, geeft de rechter hem in plaats van de gebruikelijke boete een taakstraf van 40 uur. De rijontzegging van acht maanden die hij daarnaast krijgt opgelegd, lijkt wat overbodig omdat Michel niet eens een rijbewijs heeft, maar het heeft wel degelijk zin. Mocht hij met een rijontzegging op zak toch besluiten om voor de kick nog eens achter het stuur te kruipen, dan hangt hem een gevangenisstraf van twee weken boven het hoofd.