Drugsgebruik in het verkeer wordt beter aangepakt

Drugsgebruik en het verkeer gaan niet samen. Om de verkeersveiligheid te verbeteren, heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie per 1 juli 2017 wettelijke limieten ingevoerd voor drugsgebruik en combinatiegebruik van drugs en alcohol in het verkeer.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De politie neemt sinds deze maand ook speekseltesten af om drugsgebruik in het verkeer aantoonbaar te maken. De test wordt toegevoegd aan de al bestaande bloed- , alcohol-, en blaastest.

CBR

De politie heeft het CBR geïnformeerd met een zogenaamde 'mededeling' over het drugsgebruik en dat er getwijfeld wordt of het nog veilig is dat de bestuurder een rijbewijs heeft en aan het verkeer deelneemt. Het CBR kan bij twijfel besluiten dat iemand zich moet laten onderzoeken.

Rijbewijs kwijt

Bestuurders die binnen vijf jaar tweemaal strafrechtelijk worden veroordeeld voor het rijden onder invloed van drugs, alcohol of gecombineerd gebruik raken hun rijbewijs kwijt. De bestuurder moet dan opnieuw theorie- en praktijkexamen doen en zijn rijgeschiktheid laten beoordelen. Dit geldt voor zowel beginnende als ervaren bestuurders.