Drukte en tekort aan 'lesgevers' bij Vlaamse rijscholen

instructeur

Bij onze buren in België is de druk op rijscholen ook groot. Vlaamse rijscholen trekken aan de bel over het tekort aan rijinstructeurs. De minister van Mobiliteit Lydia Peeters wijdde er zelfs een persbericht aan.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Heel wat Vlaamse rijscholen hebben openstaande vacatures voor rijinstructeurs. Het tekort heeft vooral te maken met de toenemende vraag naar rijschoolopleidingen maar ook door de vergrijzing in de sector, schrijft Peters.

300 vacatures

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Er zijn op korte termijn ongeveer 300 vacatures, op middellange termijn kan dit oplopen tot duizend. Daarom doe ik nu reeds een warme oproep aan geïnteresseerden om de website www.rijlesgever.be te consulteren. Op deze website vind je alle praktische informatie en data waarop je in jouw regio de voorbereidende lessenreeksen kan aanvatten”.

Hoge nood

Ook rijschool Traffix met zeven vestigingen zoekt naar nieuwe instructeurs, zegt directeur Fons Uyttenhove tegen Nieuwsblad.be. "De nood is hoog. We zijn nog steeds op zoek naar acht extra collega’s die het team van 70 lesgevers komen versterken."

Hij geeft aan dat het opleidingstraject mensen lijkt af te schrikken. “Kandidaat-lesgevers moeten eerst vijf maanden opleiding en stage volgen en daarna slagen in een examen dat door de overheid wordt georganiseerd”.  Maar geeft hij aan: “Nochtans is het een enorm dankbaar beroep. Want wat is er zinvoller dan iemand iets nieuws bij te brengen en wegwijs te maken in het steeds drukker wordende verkeer?”

Nederland

Ook in Nederland ligt er druk op de rijscholen en de vraag naar rijinstructeuren groeit. Is dit merkbaar bij jou rijschool? Blijven veel vacatures openstaan? Stuur dan een mailtje naar info@rijschoolvandaag.nl met je verhaal.