UPDATE: CBR onderzoekt eisen aan dubbele bediening in Nederland

In Nederland bestaat er geen verplichte keuring/certificering voor dubbele bediening. De enige eis die er gesteld wordt is dat er dubbele bediening aanwezig is in een lesauto; een officiële certificering is niet verplicht. In de wet staat alleen de afmetingen van het L-bord precies vastgelegd. Dit terwijl er in het buitenland wel strenge eisen gesteld worden aan de dubbele bediening. Het CBR werkt momenteel samen met het RDW aan aanvullende eisen aan de dubbele bediening.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Opvallend en onveilig, vindt Tim de Wijs, directeur van Peheja BV dubbele bedieningen: ”In veel landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Kroatië en Scandinavië, moet dubbele bediening aan veel strenge kwaliteiteisen voldoen zoals Tüv certificering. Aangezien wij in al deze landen dubbele bediening leveren, moeten wij deze keuring meerdere keren per jaar doen. Ook dient de dubbele bediening  ieder jaar te worden herkeurd tijdens de ‘’APK’’ keuring in deze landen. Wij zien de eisen ieder jaar weer strenger worden en dat is ons inziens terecht. Het is namelijk een veiligheidsproduct en biedt de instructeur de enige mogelijkheid tot ingrijpen.”

Nederland loopt 30 jaar achter

De Wijs stelt dat wij in Nederland hier al 30 jaar op achter lopen. De Wijs: “Wij zien bijna wekelijks dubbele bedieningen die ingebouwd zijn door slechte onprofessionele inbouw bedrijven die hun verantwoordelijkheid niet nemen. Dit zijn garages, bedrijven of rijscholen die zelf maar wat proberen, met als gevolg dat er enorm slecht wordt ingebouwd. Dit leidt er soms zelfs toe dat het originele pedalensysteem niet volledige kan functioneren en zo ontstaan er erg gevaarlijke situaties in het verkeer.”

Niemand zit te wachten op ongevallen

Het CBR zou deze mening volgens De Wijs ook delen. De Wijs: “Het CBR wil ook een veilige werkomgeving voor de examinatoren, instructeurs en hun leerlingen. Want niemand zit te wachten op ongevallen door mankementen aan de bediening. Het CBR is daarom druk bezig en doet haar uiterste beste om ook een keuring in het leven te roepen in Nederland, maar het RDW en I&W begrijpen de nijpende situatie niet en ondernemen geen tot weinig actie, de gesprekken lopen nu al 3 jaar en er is niks tot zeer weinig bereikt. Wij kunnen dan met onze volle verstand er ook niet bij dat alles tegenwoordig gekeurd of gecertificeerd moet worden, terwijl een dubbele bediening in Nederland wel verplicht is maar nergens aan moet voldoen.”

Het CBR bevestigt dat zij werken aan aanvullende eisen voor de dubbele bediening. Over problemen in de samenwerking met het RDW spreekt het CBR niet. CBR: "Het CBR wil een veilige werkomgeving bieden aan examinatoren, en daarmee ook aan examenkandidaten en meerijdende instructeurs. Wij stellen daarom eisen aan examenvoertuigen. Momenteel onderzoeken we met de RDW op welke wijze er aanvullende eisen gesteld zouden kunnen worden aande dubbelde bediening."

Oproep aan alle rijscholen

De Wijs wil alle rijscholen en rijschoolvereniging oproepen om de noodzaak van veilige dubbele bediening kenbaar te maken. De Wijs: “Veel rijscholen hebben geen idee dat er geen keuring is en brengen hun voertuigen met alle vertrouwen naar een inbouwbedrijf Zij gaan er dan ook van uit dat het allemaal goed geregeld is. Dit geld ook voor ouders die hun dochter of zoon met een rijschool op pad sturen, die nemen aan dat het allemaal veilig is. Echter is dit verre van de werkelijkheid en zitten wij te wachten tot iemand het nieuws haalt met ‘’leerling en instructeur verongelukt ’’ omdat de instructeur niet in kon grijpen. Wij willen dan ook een oproep doen naar alle rijschoolverenigingen en rijscholen die hun mooie vak en beroep veiliger willen maken en willen professionaliseren om dit kenbaar te maken bij het I&W zodat er een veilige leeromgeving gecreëerd kan worden." aldus Tim de Wijs, directeur Peheja BV.

 

Later meer..