Nieuws voor rijscholen

CBR

Definitief geen coulanceregeling voor gedupeerde 75-plussers

donderdag 02 mei 2019 | Miranda Schenkhuizen

Er komt definitief geen coulanceregeling voor ouderen die gedupeerd zijn door de problemen rond de gezondheidsverklaring bij het CBR. Dat heeft het Kabinet gistermiddag laten weten.

De VerkeersAcademie (advertentie)

Met de gedoogconstructie wilde de Tweede Kamer vooral 75-plussers tegemoetkomen die afhankelijk zijn van hun auto. Door de lange wachttijden bij het CBR zijn veel ouderen tijdelijk zonder rijbewijs komen te zitten. De Kamer steunde een regeling waarbij gedupeerden zouden mogen rijden met een verlopen rijbewijs, mits zij in bezit zijn van een geldige gezondheidsverklaring en een document van het CBR waarin staat dat een verlenging van het rijbewijs is aangevraagd.

Lastig uitvoerbaar en fraudegevoelig

Maar volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) levert de regeling - voorgesteld door de SGP en regeringspartijen D66 en CDA - risico's op voor de verkeersveiligheid. Ook zou deze coulanceregeling lastig uitvoerbaar en fraudegevoelig zijn. Van Nieuwenhuizen beklemtoont verder dat mensen van wie het rijbewijs verloopt of is verlopen al als eerste worden geholpen bij het CBR.

Digitalisering

De problemen bij het CBR werden begin dit jaar bekend en zijn het gevolg van de overstap van een papieren- naar een digitale systeem. Ouderenorganisatie ANBO werd overspoeld met klachten van leden. Ouderen moesten regelmatig maanden wachten op de verlenging van hun rijbewijs. Iedere Nederlander boven de 75 moet een medische verklaring aanvragen om het rijbewijs te verlengen.

 

Maatregelen tegen oplopende doorlooptijden

Het CBR heeft meerdere tijdelijke maatregelen genomen om de oplopende doorlooptijden van oudere automobilisten tegen te gaan. Zo wordt er extra medisch personeel aangetrokken om de medische dossiers van oudere automobilisten te kunnen beoordelen. De capaciteit van de klantenservice is verder fors opgeschroefd– en wordt verder uitgebreid. De openingstijden van de klantenservice zijn eveneens verruimd. Mensen die al langere tijd bezig zijn en van wie het rijbewijs binnenkort verloopt of verlopen is, worden als eerste geholpen.

 

 

Lees ook

Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!