EU privacywaakhond: 'Bouw data-delete-knop in auto's'

dashboard smart car

De European Data Protection Board (EDPB) wil dat er in elke moderne auto een data-delete-knop op het dashboard komt, waarmee de bestuurder alle data van zijn voertuig kan wissen.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In het voorstel van de EDPB,  dat in Europa hetzelfde doet als Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens, staat dat de privacywaakhond bang is dat bijvoorbeeld verzekeraars hun premies veranderen op basis van de data van het voertuig. 

Dit omdat moderne auto's vaak continue verbonden zijn met internet en continue data verzamelen. Ook over het rijgedrag en de route. 

Privacygevoelige data

De EDPB vindt dat bijna alle data privacygevoelig is en dat de bestuurder altijd moet weten welke data er precies wordt verzameld en voor welk doel. En dus ook dat de bestuurder die data op elk moment kan wissen. Om dat laatste makkelijk te maken, is de deleteknop voorgesteld. Deze zou in het dashboard moeten komen. 

Al deze data zou ook niet zonder toestemming mogen worden gedeeld met anderen en de prestaties van de auto er niet onder mogen lijden als de bestuurder besluit de data niet te delen of ze te wissen. 

Tesla heeft al gewaarschuwd dat de elektrische auto problemen kan gaan krijgen als de datafunctie wordt uitgeschakeld. 

'Niet alles uitzetten'

Brancheorganisatie BOVAG is blij met de voorstellen, maar vindt ook dat niet alles moet kunnen worden uitgezet. 'Voertuigdata en technische data die nodig zijn om de auto goed te laten functioneren, moet je niet kunnen uitzetten. Maar je moet er als consument wel inzicht in (kunnen) hebben', schrijft de organisatie. 'Een delete knop is overigens goed idee. Technische gevolgen kunnen we niet overzien. Maar een telefoon kun je ook wissen, dan wel terugzetten naar fabrieksinstellingen.' 

Het gaat volgens BOVAG om drie dingen: transparantie, mogelijkheid tot uitzetten van datastroom en kunnen bepalen waar de data naartoe gaat. De autobranche kan tot 20 maart reageren op de voorstellen van EDPB.