Een kwart brildragers draagt geen bril achter het stuur

Een kwart van de verkeersdeelnemers rijdt zonder noodzakelijke bril of contactlenzen. Dit blijkt uit het internationale rapport van Specsavers. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan voor de verkeersdeelnemers zelf en andere weggebruikers.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Meer dan de helft van de automobilisten is wel eens in een gevaarlijke verkeerssituatie terecht gekomen door slecht zicht. Bij één op de tien personen is de oorzaak hiervan dat zij hun bril of contactlenzen niet droegen tijdens het rijden.

Correctie verplicht

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders de wettelijke verplichte gezichtsscherpte voor automobilisten niet navolgt.  De scherpte moet bij automobilisten met beide ogen tenminste 5/10 (0,5) bedragen. Bij een mindere sterkte is het verplicht een correctie door middel van een bril of lenzen te dragen.

Testcircuit

“Brildragers beseffen zich onvoldoende dat ze met minder zicht of bij het (bewust) niet dragen van hun bril of lenzen in de auto, niet alleen een ongeval riskeren, maar ook aansprakelijk kunnen zijn voor het in gevaar brengen van anderen.” In samenwerking met de ANWB liet Specsavers consumenten daarom op een testcircuit ervaren wat er gebeurt wanneer zij zonder bril achter het stuur kruipen. Uit deze testen komt onder meer naar voren dat er bij het niet dragen van een bril in verkeerssituaties nadrukkelijk sprake is van een verminderd reactievermogen.