Slecht verlichte fietspaden zijn levensgevaarlijk

De slecht verlichte fietspaden in Nederland blijken levensgevaarlijk te zijn in combinatie met tegenlicht. Nu de dagen korter worden en de ochtenden en avonden donker zijn, hebben steeds meer tweewielers last van slecht zicht door autokoplampen.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Vooral bromfietser en motorrijders met een motorbril ervaren dit felle licht als ernstige overlast. In steeds meer voertuigen wordt xenonverlichting gemonteerd met het oog op veiligheid. Maar voor tweewielers is dit licht zeer hinderlijk en soms zelfs levensgevaarlijk. In de top drie van ergernissen in het verkeer van de ANWB staat dan ook ‘verblinding door koplampen’ niet voor niks op de tweede plaats.

Verblind

Een fietser die bijvoorbeeld op een donker fietspad rijdt heeft vergrote pupillen. Dit doen onze ogen om meer te kunnen zien in het donker. Wanneer de pupillen dus compleet open staan en een auto om de hoek komt met oogverblindende xenonverlichting, duurt het even voordat de ogen zich weer hebben aangepast. Op zo’n moment ziet de fietser even heel slecht. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Zeker met dit herfstweer moet je als automobilist goed uitkijken in de buurt van tweewielers. De kans is groot dat ze je slecht kunnen zien door de verblinding.

Eventuele oplossingen

De fietspaden moeten veiliger worden. Meer straatverlichting of oplichtende strepen op de weg zullen al zorgen voor beter zicht.
- Autofabrikanten moeten zich meer richten op automatische aanpassingen van de koplampen in de voertuigen.