Een op de vier Belgen reed afgelopen maand met slok op

Een op de vier Belgische bestuurders heeft de afgelopen maand gereden nadat ze mogelijk boven de wettelijke alcohollimiet zaten. Dat blijkt uit de resultaten van de wereldwijde ESRA-enquête die dinsdag op een congres in Brussel voorgesteld worden. De studie legt volgens het verkeersveiligheidsinstituut Vias "ontzettend veel pijnpunten bloot in de Belgische verkeersveiligheidsmentaliteit".

VERJO

— Advertentie —

De ESRA-studie is een wereldwijde enquête in 32 landen over verkeersveiligheid onder leiding van Vias Institute. In België werden 2.000 weggebruikers ondervraagd.

Nederland onder Europees gemiddelde

Uit de enquête blijkt dat één op de vier Belgische bestuurders (24%) aangeeft de laatste maand gereden te hebben nadat ze mogelijk boven de wettelijke limiet zaten. Daarmee scoren de Belgen boven het Europese gemiddelde (13%). Daarmee scoort ons buurland het allerslechtst van de 32 bevraagde landen. Nederland doet het een stuk beter; bij ons geeft slechts 9% aan de laatste maand met een slok op gereden te hebben. Hongarije (4%), Finland (4%) en Polen (6%) scoren het best.