Ouderen mogen blijven rijden terwijl zij wachten op gezondheidsverklaring

Ouderen die door de lange doorlooptijden voor het verkrijgen van een gezondheidsverklaring bij het CBR tijdelijk zonder geldig rijbewijs rijden, krijgen hoogstwaarschijnlijk toch een jaar lang respijt. Dat heeft Minister Cora van Nieuwenhuizen gisteravond bekend gemaakt aan de Tweede Kamer.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Al meer dan een jaar is er sprake van lange doorlooptijden bij de medische beoordelingen van gezondheidsverklaringen. Het CBR staat inmiddels onder extra toezicht. Op 13 juni informeerde de Minister de Tweede Kamer al over de aanhoudende problemen rondom de gezondheidsverklaringen. Ondanks de extra ingezette medewerkers lijkt het CBR de wachttijden niet onder controle te krijgen. Nog steeds ondervinden klanten hinder van de lange doorlooptijden bij de medische beoordelingen concludeerde de Minister. Vooral 75 plussers en mensen met een aandoening die erg afhankelijk zijn van een auto zijn gedupeerd.

Onvoldoende capaciteit

Sinds begin dit jaar ontving het CBR zo’n 60.000 meer gezondheidsverklaringen dan voorspeld van klanten die de verklaring vroegtijdig instuurden. Vanwege deze grote toestroom loopt nu ook in dit nieuwe systeem de medische beoordeling behoorlijk uit. Het CBR heeft onvoldoende medische capaciteit om dit op te kunnen vangen. Eerder deze week berichtte het CBR al dit zeer te betreuren.

 

Verkeersveiligheid voorop

De Minister constateert dat de situatie bij het CBR voorlopig onveranderd zal blijven en vreest dat dit concequenties kan hebben voor de verkeersveiligheid. Onder andere doordat de kans bestaat dat mensen een verklaring niet naar waarheid gaan invullen in een poging de lange wachttijden te omzeilen. Daarom onderzoekt Minister van Van Nieuwenhuizen nu de mogelijkheid om de geldigheid van het rijbewijs van 75-jarigen maximaal met één jaar te verlengen in het rijbewijsregister. Ze geeft aan dit op korte termijn te willen proberen te realiseren.