Eerste proefritten zelfrijdende Google Car

Google is er klaar voor. Hun eerste zelfrijdende auto kan getest worden op een circuit. De eerste stadstest zal later in 2015 volgen, zo laat het bedrijf weten.

VTO

— Advertentie —

“We gaan deze vakantie proefritten maken op onze testbaan en we hopen jullie volgend jaar tegen te komen op de weg in Noord-Californie”, zo zegt de ploeg die werkt aan het project in een bericht op Google+.

Prototype

Na jaren voorbereidingen is het Google gelukt om een volledig functioneel prototype in elkaar te zetten van de door de computer aangestuurde auto. Verdere technische details liet het bedrijf achterwege in het bericht. Hoe de auto er precies gaat uitzien is niet helemaal bekend, maar er zijn al eerder kleine testjes met de auto gedaan zoals in onderstaande promotievideo.

Het bericht op Google+ werd geïllustreerd met een foto van een wit voertuig met afgeronde hoeken. In mei gaf Google ook aan dat de auto geen stuur, geen gas- en ook geen rempedaal heeft. 'Onze software en receptoren doen al het werk', zei projectverantwoordelijke Chris Urmson. De maximumsnelheid van de Google zou 40 kilometer per uur zijn en is voornamelijk bedoeld voor mensen die geen gebruik kunnen maken van de huidige vervoersmiddelen.