Enquête: 56% rijinstructeurs start direct na opleiding eigen rijschool

Rijschoolvandaag.nl heeft onlangs een grote enquête gehouden onder de lezers. Hieruit bleek onder meer dat 56% van alle rijschoolhouders direct na de opleiding met zijn of haar rijschool is gestart.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Ruim 300 rijscholen hebben gereageerd op de enquête. 60% van de reacties kwam van eenmansrijscholen, 32% beschikt over 2 tot 5 lesauto’s en 8% geeft les met minimaal 6 lesauto’s.

De enquête was anoniem, maar één van de vragen was sinds wanneer men lesgaf. Dat varieerde van 1968 tot 2014.

Missen van kennis bij starten rijschool

De helft van die rijschoolondernemers gaf tijdens de enquête aan dat ze op bepaalde vlakken kennis misten. De onderwerpen waarover ze meer wilden weten toen ze startten met de rijschool waren:

  • kennis over boekhouding en belastingen: 25%
  • kennis over de rijschoolbranche: 19%
  • kennis over examens aanvragen: 11%
  • kennis over lesprijsberekening: 11%
  • kennis over marketing: 10%
Ondernemingsvaardigheden

Verschillende partijen hebben zich de afgelopen jaren gemengd in de discussie over verplichte ondernemersvaardigheden voor het opstarten van een rijschool. De minister heeft verschillende malen aangegeven hier niet in mee te willen gaan. (Lees hier meer over dit onderwerp.)

Reactie

Deze uitkomst van het onderzoek heeft Rijschoolvandaag.nl voorgelegd aan Gijs Kantelberg van De VerkeersAcademie. Aan hem de vraag of hij zich herkent in deze cijfers? “Absoluut”, stelt hij. “Ik zeg altijd: 50% begint direct voor zichzelf en de andere 50% heeft de intentie eerst enkele jaren in loondienst te gaan en later voor zichzelf te beginnen. Dit onderzoek bewijst dat.”

In de opleiding tot rijinstructeur zitten geen ondernemerscomponenten, maar waarom niet? “Onze cursisten krijgen informatie over rijschoolmarketing. En samen met BOVAG hebben we enkele jaren geleden een ondernemersopleiding ontwikkeld. En als je kijkt naar de onderwerpen die mensen zeggen te missen, dan zitten ze allemaal in deze opleiding ‘Rijschoolondernemer’. Wat dat betreft voelden de BOVAG en wij heel goed aan waar behoefte bestaat.” Toch loopt het niet storm met de opleiding tot rijschoolondernemer. “We verzorgen vier keer per jaar de opleiding en die groepen zijn niet groot. Het is een kleine investering, maar mensen overschatten zich misschien.”