Fileloze vrijdag groot raadsel: net zoveel verkeer als anders

Elke vrijdag is er op de ring van Rotterdam een terugval in de files. Iedereen denkt dat dit komt omdat het rustige dag is. Maar wat blijkt: op die dag rijdt hetzelfde aantal voertuigen als op andere dagen. Alleen is er wel sprake van een volledig ander gedragspatroon.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Camera’s en meetpunten

De verkeersdeskundigen van de Rotterdamse Verkeersonderneming, een samenwerkingsverband van overheden dat de files in de Rotterdamse regio moet aanpakken, kunnen sinds kort precies zien hoeveel verkeer waar rijdt. Overal op de ring hebben zij hiervoor camera's en meetpunten staan. Die gegevens hebben ze nodig om te kunnen analyseren waar de knelpunten zitten. De eerste analyse levert een opmerkelijke conclusie over de vrijdagen op.

Vergelijkbaar

Uit de metingen van de Verkeersonderneming van januari tot en met mei tussen 6 en 10 uur 's morgens op de A20 bij Rotterdam blijkt dat daar op vrijdag gemiddeld zo'n 22.000 voertuigen rijden. Dat is vergelijkbaar met de spits op andere doordeweekse dagen, en zelfs iets meer dan maandag.

Metingen in de avondspits op de nabijgelegen A15 van en naar de Rotterdamse haven geven hetzelfde beeld. Het aantal files op vrijdag is echter veel lager dan op maandag, dinsdag en donderdag, zo blijkt uit de onderzoeksgegevens. Alleen op woensdag, als er ook veel ouders vrij zijn vanwege de kinderen, zijn er ook weinig files.

Een logische verklaring voor de fileloze vrijdag heeft Aernout van der Bend, directeur van de Verkeersonderneming, niet echt. “Misschien is het iets psychologisch. Dat mensen op vrijdag, vanwege het weekend, minder gestresst zijn? We weten het eigenlijk niet. Maar het is duidelijk dat files dus niet altijd ontstaan omdat er veel auto's rijden.”

Stomverbaasd

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is stomverbaasd als hij de gegevens onder ogen krijgt. “Het is wel bijzonder, ook als ik kijk naar mijn eigen ervaring. Ik heb ook altijd het gevoel dat het op vrijdag wat makkelijker doorrijdt.”

Ook hij heeft er geen verklaring voor. Dat mensen in de ochtend relaxter rijden omdat het weekend nabij is, kan Tertoolen zich nog wel voorstellen.

“Maar ik kan me niet voorstellen, psychologisch gezien, dat ze 's middags relaxter rijden. Mensen rijden immers liever naar huis dan naar hun werk. Daarom is de avondspits altijd heftiger dan de ochtendspits. Op vrijdagavond zullen veel mensen juist sneller naar huis willen. Ze gaan sneller rijden en inhaalmanoeuvres maken waarmee ze ander verkeer frustreren en files veroorzaken. Er zouden dus juist méér files moeten zijn. Dat maakt het raadsel dus alleen maar groter.”

Spreiding

Het enige wat hij kan bedenken is dat er op vrijdag een betere spreiding is van het verkeer in de spits. Dat er geen pieken zijn, zoals vaak het geval is doordeweeks. “Want als de file eenmaal ontstaan is, is hij lastig weg te werken. Dat zou een belangrijke verklaring kunnen zijn.”

Zijn collega Cees Wildervanck is ervan overtuigd dat het te maken heeft met de samenstelling van het verkeer op vrijdag.

“Dat er met hetzelfde aantal auto's minder files zijn, kan alleen als iedereen regelmatiger rijdt. Bij mijn weten is er minder woon-werkverkeer op vrijdag. Ik kan me voorstellen dat je dan meer recreatieverkeer hebt, mensen die op weg zijn naar het strand of om te gaan winkelen bijvoorbeeld. Dat kan een rol spelen bij het rijgedrag. Het zou me niet verbazen als er op die dag langzamer wordt gereden. Als iedereen dat doet, heb je minder kans op files.” Zeker weten doet hij het echter ook niet: het kan alleen door ander rijgedrag.

Bron: AD