Pier Eringa over onderzoek naar CBR: 'Het moet snel beter'

Pier eringa onderzoek nos

Pier Eringa, directeur van het moederbedrijf van Connexxion doet sinds oktober - op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen - onderzoek naar de problemen bij het CBR. Hij vertelt in het programma Spraakmakers op Radio 1 over de problemen bij het CBR en vooral dat het snel beter moet.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Het CBR kampt al tijden met lange wachtlijsten voor mensen die zich voor een rijbewijs moeten laten keuren. 

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En is een oplossing in zicht, vraagt presentator Ghislaine Plag zich af.

Problemen CBR

Eringa geeft aan dat het CBR graag mensen veilig op de weg brengt, maar problemen ondervindt bij hoe dit te doen. Hij zoekt een verdieping in de medische hoek. "Welk risico durven wij aan met mensen op de weg te brengen met een bepaalde (lichamelijke of mentale) aandoening? Tot nu toe is dit niet goed genoeg gelukt want anders kwam het CBR niet zo vaak in het nieuws, waren er niet zoveel klachten en waren de wachtlijsten niet zo lang. Dat moet worden opgelost."

Plag vraagt of het een idee is om de huisarts betrekken, aangezien sommige andere landen de keuring door de huisarts laten bepalen. Dat vindt Eringa niet per se een goed idee. "De indicatie is vrij bepalend. Moet je dat de huisarts laten doen? Bij specialisten kan de wachttijd juist oplopen, omdat hun werk zo specialistisch is. Zij willen altijd naar een tien, maar is een acht ook goed genoeg? En als de acht maakt dat je sneller kan handelen, kan het dan ook praktischer?"

Of het gaat lukken om de wachttijden voor 2021 in te korten, zoals Van Nieuwenhuizen zei, kan Eringa nog niet veel zeggen. "De uitdaging is om zo snel mogelijk mensen vlotter te helpen, geen fouten meer."

Personeel

Over de werksfeer binnen CBR geeft Eringa aan dat dat ook beter kan. "Als politiek en media over je heen plassen, ga je niet trots vertellen dat je bij het CBR werkt. Maar eerst leveren en presteren, daarna herkenning en erkenning. De basis moet op orde, en daarna moeten we zorgen dat de reputatie niet slechter is, als dat we doen. Dat is niet in paar maanden voor elkaar." 
Luister hier het hele interview terug.