Consumentenbond bemiddelt bij schadevergoeding CBR

cbr ouderen auto

De Consumentenbond gaat automobilisten helpen bij het krijgen van een schadevergoeding van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR heeft lange wachttijden, waardoor ruim 80.000 bestuurders in 2019 de weg niet op konden.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Door grote achterstanden bij het CBR, moesten automobilisten soms meer dan een half jaar wachten op verlenging van hun, inmiddels verlopen, rijbewijs. 

Ook voor consumenten die rijexamen wilden doen, duurde het soms maanden voordat ze konden afrijden. Veel mensen maakten hierdoor extra kosten. Bijvoorbeeld doordat zij alternatief vervoer moesten gebruiken of door annulering van een (auto)vakantie, schrijft de consumentenbond in een persbericht. Sinds 1 december kunnen automobilisten dankzij een tijdelijke verlenging van verlopen rijbewijzen in Nederland weer de weg op, maar in het buitenland niet.

Vergoeding

Deze mensen kunnen van het CBR een vergoeding krijgen voor de extra kosten. Op de website van het CBR staat een lijst van kosten die daarvoor in aanmerking komen. 

Maar volgens de Consumentenbond is die lijst incompleet. Extra uitgaven voor bijvoorbeeld het aanpassen van een vakantie of het bezorgen van spullen staan er niet op. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond zegt hierover: "Tijdens gesprekken die we voerden met het CBR hierover sprak men nog over een categorie ‘overige kosten’, maar die zien we niet terug op de site."

Bemiddeling

Consumenten die bij het CBR geen vergoeding krijgen of deze te laag vinden, kunnen terecht op de website van Consumentenbond Claimservice.  De Consumentenbond treedt vervolgens op als bemiddelaar en legt de compensatieverzoeken voor aan het CBR. 

De bemiddeling is gratis. De bond spoort mensen wel aan eerst zelf actie te ondernemen om een vergoeding te krijgen.