ETSC: Europa moet een zero-tolerance alcoholverbod instellen

alcohol_bier

Volgens de European Transport Safety Council moet de Europese Unie in 2020 een zero-tolerance alcoholverbod gaan hanteren. Niet meer met drank achter het stuur. Dit als onderdeel van een groter pakket van maatregelen, om de 5000 alcohol-gelinkte ongelukken per jaar te verminderen.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De EU heeft een doelstelling vastgesteld om het aantal doden en ernstig gewonden op de weg in 2030 met de helft te verminderen. Volgens schattingen van de Europese Commissie is een kwart van de 25.000 verkeersdoden in de EU elk jaar waarschijnlijk gekoppeld aan alcohol.

Volgens ETSC moet er een einde komen aan het rijden onder invloed.

Betere maatregelen

“Bijna 70 jaar sinds het eerste wetenschappelijke bewijs werd gepubliceerd over het verband tussen rijden onder invloed en verkeersdoden, is het onmogelijk te accepteren dat duizenden gezinnen hierdoor nog steeds elk jaar uit elkaar worden gerukt", zegt Ellen Townsend, beleidsdirecteur van ETSC. 

"In 2020 willen we dat de EU en de lidstaten een visie bedenken om voorgoed een einde te maken aan het rijden onder invloed, met een combinatie van maatregelen zoals zero-tolerance limieten, betere handhaving en een breder gebruik van technologie zoals verplicht stellen van alcoholsloten in bussen, vrachtwagens en bestelwagens."

Volgens het nieuwe ETSC-rapport zijn ongeveer 2.654 mensen gedood bij aan alcohol gerelateerde botsingen in 23 EU-landen in 2018. Maar de organisatie geeft aan dat de werkelijke cijfers waarschijnlijk hoger liggen, omdat niet alles goed is geregistreerd.

Nederland

In Nederland mag er niet meer worden gereden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in het bloed, als de bestuurder meer dan vijf jaar zijn rijbewijs heeft. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels. Dan mag de bestuurder niet rijden met meer dan 0,2 promille alcohol in het bloed.

Momenteel hebben zeven van de 28 EU-landen een standaard bloedalcoholconcentratie (BAC) van 0,2 g / l of lager. 0.1 en 0.2 zijn ongeveer gelijk aan de nultolerantie.  Het Verenigd Koninkrijk heeft momenteel de hoogste standaardlimiet van 0,8, hoewel Schotland een ondergrens van 0,5 heeft vastgesteld.