Kamervragen over artsen die op de vingers zijn getikt bij rijbewijskeuringen

tweede kamer

D66 Kamerlid Rutger Schonis wil opheldering over het hoge aantal artsen dat op de vingers is getikt door de tuchtrechter, omdat ze fouten maakten bij rijbewijskeuringen. Bij negen artsen is een maatregel opgelegd. Schonis stelt hierover kamervragen aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In een uitzending van Nieuwsuur op 22 december blijkt dat er in de afgelopen twee jaar er negen keer een arts op de vingers getikt door de tuchtrechter.

Er zouden fouten zijn gemaakt in keuringsrapporten. 

Onjuiste rijbewijskeuringen

Als een automobilist worden aangehouden met drugs of te veel drank achter het stuur, krijgt diegene een boete en moet het rijbewijs worden ingeleverd. Daarnaast moet de bestuurder ook verplicht naar een psychiater, voor een beoordeling over het drank- of drugsgebruik.  Deze keuring van een psychiater bepaalt of het rijbewijs terug wordt gegeven. Maar deze keuring blijkt dus niet altijd goed te gaan. 

In verschillende gevallen bleken er fouten in het rapport te staan, of was er onduidelijk of onjuist geformuleerd. De mensen die gekeurd worden hebben dan het recht om dat aan te geven. Momenteel loopt er een zaak tegen een psychiater van het Bureau Rijbewijs Keuringen. 

Een andere psychiater - die naar eigen zeggen 900 keuringen per jaar deed - werd het eerder dit jaar zelfs helemaal verboden om nog rapporten voor het CBR te schrijven. Hij bleek conclusies van rapporten te hebben aangepast zonder een inhoudelijke onderbouwing. Dit deed hij op verzoek van het CBR, zegt Nieuwsuur.

Kamervragen en onderzoek

Kamerlid Schonis wil weten of de minister deze situatie bekend is en wat de verklaring is dat deze artsen werden ingehuurd. Ook vraagt hij zich af of het een structureel probleem is bij Bureau Rijbewijskeuringen en of er een onderzoek kan worden gedaan.  Het algemeen overleg over Medische Keuringen wordt op 29 januari gehouden in de Tweede Kamer.

Nieuwsuur blijft overigens wel onderzoek doen naar dit onderwerp. Heb je informatie over rijbewijskeuringen voor het CBR? Je kunt je melden bij Renee van Hest en Machteld Veen. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld.