Europees geld voor infrastructuur: 6,5 miljoen voor beveiligde truckparkeerplaatsen

Truck vrachtwagen

Nederland krijgt dit jaar 62 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie voor infrastructuurprojecten. 6,5 miljoen daarvan is voor beveiligde truckparkeerplaatsen. Vandaag gingen de Europese lidstaten akkoord met het voorgenomen besluit rondom de subsidieverdeling van de Europese Commissie.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Verder is er 11,4 miljoen euro voor de aanleg van overnachtingsplaatsen voor binnenvaartschepen langs de Waal en om het spoorgoederenvervoer te verbeteren is er 8 miljoen euro aan Europees geld beschikbaar, voor aanpassingen aan het spoor bij Amersfoort. 8,7 miljoen euro is voor het Theemswegtracé in de Rotterdamse haven. 

Truckparkings

Voor de aanleg van vijf beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtwagens komt 6,5 miljoen euro beschikbaar. Met het geld worden 1600 parkeerplekken met voorzieningen voor chauffeurs aangelegd langs belangrijke snelwegen voor het goederenvervoer van en naar de Rotterdamse haven. 

De truckparkings komen langs de A15 bij Ridderkerk, de A16 bij Moerdijk, de A67 bij Maasbree, de A76 bij Bocholtz en bij de haven van Vlissingen. Vorig jaar werd er een bedrag van 4 miljoen euro hiervoor binnengehaald.

Binnenvaart

Nederland sleepte 11,4 miljoen euro subsidie in de wacht om 50 overnachtingsplaatsen voor de binnenvaart aan te leggen. De aanlegplaatsen verschijnen aan de oevers van de Waal bij Spijk op de grens tussen Nederland en Duitsland. De overnachtingsplaatsen krijgen een maximale lengte van 135 meter. Ook komen er speciale ligplaatsen voor grote schepen met duwbakken en voor schepen met gevaarlijke stoffen. 

“Met extra slaapplekken langs deze belangrijke internationale vaarroute krijgen binnenvaartschippers meer mogelijkheden om goed uit te kunnen rusten. Hiermee kunnen we een belangrijke wens van de binnenvaart vervullen", zegt Minister Van Nieuwenhuizen. "Goed nieuws voor de schippers.”

Europees programma

De subsidies komen uit het Europese programma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Dit programma heeft als doel om binnen de Europese Unie tot één grensoverschrijdend hoofdnetwerk voor het vervoer over land, water en door de lucht te komen. In totaal krijgen 11 projecten waar Nederlandse partijen bij betrokken zijn een subsidie van bij elkaar 82 miljoen euro. 62 miljoen hiervan gaat rechtstreeks naar weg-, spoor- en waterprojecten in Nederland. 

Subsidie kan met instemming van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij de Europese Commissie worden aangevraagd door overheden en bedrijven.