Eerste helft 2020 minder auto's gestolen, maar meer bedrijfswagens

autodiefstal dief gestolen auto

Het eerste halfjaar van 2020 is het aantal gestolen personenauto’s met 9,3% gedaald, ten opzichte van vorig jaar. In totaal zijn er 3772 personenauto’s gestolen, laat het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) weten.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Personenauto’s van 4 jaar en ouder zijn flink minder gestolen, dat laat de sterkste daling zien met -11,3%. Populair zijn wel lichte bedrijfswagens,  er is een forse stijging te zien bij diefstal van deze wagens: er werden er 844 gestolen, tegen 650 in de eerste 6 maanden van vorig jaar. 

In Amsterdam nemen de diefstallen fors af met ruim 19%, Rotterdam laat een forse stijging zien van 16% over het totaal aantal diefstallen.

Lichte bedrijfswagens

Bij deze categorie ziet LIV over alle maanden een gestage stijging in het aantal diefstallen. Er wordt slechts 33,4% van de bedrijfswagens teruggevonden. Diefstallen vinden voornamelijk plaats in de zuidelijke provincies en in de regio Rotterdam. Mercedes en Volkswagen bussen worden het meest gestolen.

“De daling van het aantal gestolen personenauto’s staat in schril contrast met de forse stijging van de diefstal van lichte bedrijfswagens en toont aan dat maatwerk in zowel preventie als opsporing wenselijk is” zegt Hendrik Steller, Manager van Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.

Merken

Toyota, Renault, Fiat, Lexus en Mazda vallen dit eerste halfjaar op door stijging in het aantal diefstallen. De traditionele merken zoals Volkswagen, Audi, BMW en Opel laten een gestage daling zien. Bij de hybridevoertuigen zijn Toyota en Lexus de meest gestolen merken.

Personenauto’s van 0-3 jaar, die in maart, april en mei aanzienlijk minder werden gestolen, laten in de maand juni weer een toename zien van ruim 27%.