Examinator liet kandidaten slagen tegen betaling

Het OM heeft in hoger beroep 13 maanden celstraf geëist tegen een voormalig CBR-examinator. Hij wordt ervan verdacht tegen betaling kandidaten voor hun rijexamen te hebben laten slagen. Tegen drie betrokken rijschoolhouders is acht maanden cel geëist.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

De fraude vond plaats tussen 2011 en 2014. De fraude was mogelijk doordat de examinator op twee locaties als enige CBR-medewerker rijexamens afnam. Stond hij op een van de locaties ingedeeld, gaf hij dat door aan de rijschoolhouders. Die planden vervolgens hun klanten 'met garantiepakket' (zoals ze het zelf noemden) op deze dagen in voor het praktijkexamen. Na onderzoek van de politie bleek dat zo'n tweehonderd kandidaten een rijexamen hebben gekocht bij de mannen. Ze betaalden daarvoor soms wel 3.000 euro. Dat geld werd verdeeld tussen de betreffende rijschoolhouder en de CBR-examinator.

Hoger beroep

Het CBR deed in 2014 aangifte tegen de examinator. De rechtbank veroordeelde de CBR-examinator in 2016 tot een gevangenisstraf van negen maanden. De rijschoolhouders kregen taakstraffen opgelegd. Drie van de vier verdachten zijn tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. Het OM diende in alle vier de zaken hoger beroep in en eist dat, naast de celstraf de vier verdachten vijf jaar lang niet het beroep van rijschoolhouder, rijinstructeur en rijexaminator uit mogen voeren.

Alle 'geslaagden' hebben van het CBR - toen de feiten aan het licht kwamen - hun rijbewijs moeten inleveren. Een deel van hen ging in hoger beroep en mocht het rijbewijs houden na het halen van een rijtest.

 

Lees meer »