Experts: ‘De volledig zelfrijdende auto komt er niet of pas in 2080’

We schreven er al eerder over; het autonoom rijden, het rijden in zichzelf besturende auto’s, is in ontwikkeling. Menig autofabrikant werkt eraan. Maar het volledig autonoom rijden zal er voor 2080 niet zijn, waarschijnlijk zal het nooit helemaal zover komen.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Carlo van de Weijer, directeur onderzoeksgebied Smart Mobility TU Eindhoven ziet volledig autonoom rijden niet snel gebeuren:”Vergeet het, volledig autonoom rijden gebeurt niet.  Systemen zullen altijd ten principale geprogrammeerd worden om schuldvrij te blijven.” vertelt hij in de laatste Kampioen van ANWB.

Zelfrijdende auto's komen er niet zomaar

“Zelfrijdende auto’s komen er niet zomaar.”  vindt ook Prof. Dr. Karel Brookhuis in het vakblad Rij-instructie “Deze kunnen niet zomaar in het verkeer gezet worden. Mensen accepteren ongelukken door menselijke fouten, maar ongelukken door machines niet. Daarnaast zou ook de infrastructuur moeten worden aangepast op zelfrijdende auto’s. Kijk naar zelfrijdende trams ed. Die rijden op vaste trajecten. Dat zou best weleens in Nederland kunnen gebeuren met zelfrijdende auto’s. maar dan hebben we wel een heel lange weg te gaan.”

Probleem bij diversiteit

Marieke Mertens, hoogleraar verkeersgedrag  aan de Universiteit Twente ziet, in hetzelfde vakblad, vooral een probleem bij de diversiteit:  “Men heeft het over de zelfrijdende auto en over de autonome auto, terminologie is divers.Sommigen zeggen de  zelfrijdende auto is er al, de Autopilot van Tesla is er immers, maar tegelijkertijd heb je nog steeds je rijbewijs nodig, dus kun je ook zeggen dat er nog niets is.  Het probleem ligt aan de diversiteit.  Op de snelweg zijn we in 2020 al zover dat er een zelfrijdende auto kan rijden maar auto’s die je overal brengen, onder alle omstandigheden, daar zullen we nog wel tot 2080 op moeten wachten. En dan nog moet de mens  eerst leren er mee om te gaan. Ook is het belangrijk  zorgvuldig te kijken naar ander verkeer, hoe passen voetgangers en fietsers straks binnen het verhaal. “

Autonoom rijden gaat niet lukken

Ook Robin Berg, eigenaar van LomBoxnet in Utrecht ziet het rijden binnen de bebouwde kom als een probleem.  “Autonoom rijden in de wijk gaat nooit lukken. Misschien op snelwegen maar alleen al als ik kijk hier in Utrecht. Hier vlakbij ligt een druk fietspad, daar kom je als automobilist alleen met bluf doorheen. Dat lukt je niet met een zelfrijdende auto.”