Factcheck: “Zelfrijdende auto pas in 2085 op de weg”

Een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in samenwerking met RAI Vereniging was vandaag opnieuw in het nieuws op BNR Nieuwsradio. Daar gingen ze op onderzoek uit of de voorspelling van de SWOV, dat de zelfrijdende auto pas in 2085 gemeengoed is, klopt of niet.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Ondanks de publicaties van autofabrikanten die anders beweren, zijn alle geleerden het erover eens: het duurt nog tientallen jaren voordat auto’s in alle omstandigheden volledig automatisch rijden.

De introductie van volledig zelfrijdende auto’s is gecompliceerd door onder meer onvoorspelbaar menselijk gedrag. Dat vraagt meer ontwikkelingstijd en ruimte om veilig te testen.

Marketing autofabrikanten

De marketingafdelingen van autofabrikanten en techniek bedrijven draaien overuren om ons te laten geloven dat de zelfrijdende auto er al snel is. General Motors zou volgend jaar al de eerste auto zonder stuur in productie nemen. RAI Verenigingvoorzitter Steven van Eijck is meer behoudend in zijn voorspelling. “Hoewel we positief zijn over de ontwikkeling, duurt het nog tientallen jaren voordat auto’s in alle omstandigheden volledig zelfstandig kunnen rijden.”

De zes fases

De overgang naar volledig zelfstandig rijdende auto’s is opgedeeld in zes fases: van geen automatisering naar volledige geautomatiseerde auto’s. “De complexiteit zit vooral in de derde fase”, aldus SWOV directeur Peter van der Knaap. “Hierbij rijdt de auto (deels) zelfstandig maar moet de bestuurder ook alert blijven en eventueel zelf ingrijpen. Dit vraagt andere rijvaardigheden dan normaal en kan voor gevaarlijke situaties zorgen.” Daarom vragen experts om langere ontwikkel- en testtermijnen.

Infrastructuur

Van der Knaap wijst er ook op dat er in de verschillende overgangs- en ontwikkelingsfasen naar volledig geautomatiseerde auto’s, nieuwe uitdagingen ontstaan. “Denk aan de interactie met het ‘traditionele verkeer’ en de huidige infrastructuur, privacy, wetgeving, cyber security en beperkingen van het systeem onder bepaalde (weer)condities.” De politieke wil en de mate van maatschappelijke acceptatie van zelfstandig rijdende auto’s wordt beïnvloed door deze factoren en maakt het transitiepad lang en onvoorspelbaar.

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft in een eerdere studie onderscheid gemaakt tussen een snel en een langzaam transitiepad. Op het snelle pad komen na 2020 de eerste auto’s van niveau 3 en 4 op de markt. Vanaf dat moment duurt het enkele decennia totdat deze voertuigen een meerderheid binnen het wagenpark vormen. Tegen die tijd komt niveau 5 op de markt. Die zijn dan naar verwachting in de meerderheid vanaf pakweg 2065. Het langzame pad gaat uit van technische beperkingen. Daarbij laat een doorbraak van niveau 3 en 4 tot circa 2045 op zich wachten en verschijnt niveau 5 pas vanaf 2085.

Praktijkgerichte bijscholing

Voor rijinstructeurs die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van de zelfrijdende auto en rijhulpsystemen is een interessante bijscholing ontwikkeld.

De VerkeersAcademie verzorgt deze bijscholing in samenwerking met Opel. Zo kan er meteen gereden worden in auto’s die beschikken over veel rijhulpsystemen, ook wel ADAS genoemd. Een leerzame ervaring. Meld je snel aan voor een van onderstaande bijscholingen.

Amsterdam donderdag 3 januari 

Aanmelden Amsterdam »

Nieuwegein vrijdag 5 april

Aanmelden Nieuwegein »