'Fietshelm moet verplicht worden bij elektrische fietsen'

elektrische fiets

Om het aantal doden op de fiets terug te brengen, zouden fietsers op een elektrische fiets een helm moeten dragen. Dat schrijven het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving in een onderzoek naar de effecten van maatregelen bij autorijden, ov milieu en verkeersveiligheid.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

In het onderzoek staat dat de fietshelm verplicht zou moeten worden voor alle kinderen tot 12 jaar en voor iedereen met een elektrische fiets. Jaarlijks zou dat 7 procent minder verkeersdoden opleveren. 'Dat is een relatief groot effect, tegen beperkte kosten.'

Verkeersveiligheid

Ook investeren in fietspaden en stallingen zouden voordelen opleveren voor de verkeersveiligheid, maar kan ten koste gaan van de ruimte voor de auto.

De fietshelm zou veel slachtoffers helpen, zegt CPB-onderzoeker Annemiek Verrips zegt tegen de telegraaf. "Dat alleen al scheelt jaarlijks 45 doden en 1400 zwaargewonden, zeker nu er sneller gereden wordt en de fiets steeds meer wordt gebruikt. Het gaat vaak ook om kwetsbare kinderen en ouderen die slachtoffer zijn." 

Zelf bepalen

Veilig Verkeer Nederland (VVN) zegt tegen Hart van Nederland niet helemaal eens te zijn met dat plan. “Fietshelmen zijn prima voor sportfietsen en tourbikes voor toeristen. Maar in het gewone verkeer doet bijna niemand dat. Er zijn verschillende onderzoeken over geweest, daaruit bleek dat maatregelen die indruk maken als controversieel worden ervaren”, aldus VVN-woordvoerder Rob Stomphorst.

Iedereen zou volgens Stomphorst dat zelf moeten kunnen bepalen. “In Nederland fietsen we vaak relatief korte stukjes, je moet niet alles bij wet willen regelen. Dat moet je weer handhaven en controleren, dat is ook niet handig. Mensen hebben eigen verantwoordelijkheid.”