Nieuws voor rijscholen

Verkeersdrukte komend weekend

Files tegengaan: een nieuwe methode

maandag 11 september 2017 | Miranda Schenkhuizen

Rijden in de file kost een heleboel extra benzine. En daarmee, een heleboel extra geld. Kan dat anders? De Vrije Universiteit van Amsterdam is bezig met onderzoek naar een manier om filerijden te verminderen en daardoor minder benzine en geld te verspillen. De komende maand gaat men kijken naar de mogelijkheden van ‘verhandelbare spitsrechten’. Dat betekent dat onderzocht wordt of het recht om in de spits te rijden zou kunnen worden ingezet.

Dation Rijschool Software (advertentie)

Spitsrecht

Als je slechts een aantal spitsrechten uitgeeft, dan mogen slechts een aantal auto’s door de spits rijden. Dat betekent dat er minder auto’s in de spits zullen staan en dat er op deze manier minder files veroorzaakt zullen worden. “Eén rit door de spits staat voor één spitsrecht,” vertelt onderzoeker Erik Verhoef. “Mochten er dus teveel auto’s in de spits staan, dan wordt er slechts een beperkt aantal rechten gegeven. Wil je dus per se door de spits rijden, dan heb je een recht nodig.”

Rechtenhandel

Als je een spitsrecht hebt ontvangen, maar je hebt een manier gevonden om zelf niet door de spits te hoeven rijden, dan kun je dit spitsrecht proberen te verkopen. Er zijn genoeg mensen die elke dag door de spits moeten rijden, en zij zouden waarschijnlijk graag een spitsrecht kopen. Als je te weinig rechten hebt voor het aantal spitsritjes dat jij nodig hebt, dan kun je rechten bijkopen. Dat kost weliswaar geld, maar veel minder dan dat je normaal extra aan benzine zou uitgeven doordat je in de file staat. Het gebruik van spitsrecht werkt in theorie dus goed: het gaat files tegen, en is goedkoper voor de gebruikers.

Files tegengaan

Al tientallen jaren proberen verschillende onderzoeksinstanties en de overheid manieren te vinden om files tegen te gaan. Alleen het bouwen van nieuwe of grotere wegen is niet genoeg, dat heeft meerdere malen gebleken. Het enige dat op lange termijn écht kan helpen is nu eenmaal de vermindering van weggebruikers tijdens spitsuren. Voordat de spitsrechten in gebruik kunnen komen, moet er natuurlijk veel onderzoek worden gedaan. Zijn de spitsrechten eerlijk? Werken ze in de praktijk ook? Op zulk soort vragen zal binnenkort antwoord zijn.

Fraude?

Bij de verhandelbare emissierechten, die al een tijdje bestaan, gebeurt het vaak dat grote bedrijven vele rechten voor zichzelf opkopen. Zo zorgen zij dat hun personeel op tijd op het werk is. Met spitsrechten moet dat echter niet gebeuren; dat zou de gelijkheid van de burgers niet ten goede doen. Daarom zal de regel bestaan dat één persoon slechts het aantal spitsrechten mag bezitten, als het aantal spitsritten dat hij of zij moet maken. Zo bestaat er geen ruimte voor fraude of oneerlijkheid.


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!