Nieuws voor rijscholen

eigen rijschool

Wat is een goede rijschoolhouder?

vrijdag 08 september 2017 | Daisy Kossen

De meeste rijscholen hebben het razend druk. Het aantal vacatures is nog nooit zo hoog geweest als we de sites met rijschoolvacatures naspeuren. Toch zijn er ook nog rijscholen die moeite hebben om aan voldoende leerlingen te komen. Hoe kan dat? Oftewel: wat is een goede rijschoolhouder?

Lesautolease.nl (advertentie)

Iets minder dan 8000 rijscholen zijn er in Nederland. Tegenwoordig vallen er meer af dan dat er bij komen. De oorzaken daarvan zijn onduidelijk, maar een van de oorzaken is dat er sprake is van vergrijzing in de rijschoolsector. Een andere verklaring kan zijn, dat de economie dusdanig aantrekt dat het voor sommige rijschoolhouders aantrekkelijker wordt om weer in dienst te gaan bij een rijschool, het CBR of een opleidingsinstituut.

 

Razend druk

Veruit de meeste rijscholen zijn razend druk. Zelfs startende rijscholen zitten in no time helemaal vol. En toch zijn er rijscholen die de hele dag klagen op internet dat ze niks te doen hebben. "Te veel concurrentie," wordt erbij gezet.

De vraag die zich opwerpt is: hoe kan de ene rijschool helemaal overlopen met leerlingen en hoe kan een ander klagen dat er te veel concurrentie is. Het lijkt erop dat de ene rijschoolhouder een betere ondernemer is dan de andere. Maar hoe word je nu een goede rijschoolhouder?

Specialiseren

Allereerst is het belangrijk je te specialiseren. Word een expert in het lesgeven aan leerlingen met een gedragstoornis zoals autisme en ADHD. Als je dat goed aanpakt, wordt de rijschool vermeld op de site van Rijles en Autisme. Die site vormt de zoekmachine voor ouders van kinderen met een aandoening op het gebied van autisme.

Of word deskundig op het gebied van het begeleiden van mensen met rijangst. Iedereen kent een familielid of kennis die last heeft wanneer er auto gereden moet worden op een autosnelweg, over een brug of in een tunnel. Niet minder dan 1,1 miljoen (!) Nederlanders heeft last van een vorm van rijangst. Door deskundige te worden, maak je je markt groter.

Je kunt er ook voor kiezen om vrachtautoinstructeur te worden. Je kunt dan bij elke grote rijschool terecht, maar ook als zzp-er gaan alle deuren voor je open. Logistic Force heeft een website waar vraag en aanbod op het gebied van C-instructeurs samenkomt.

Onderneem!

Misschien wel het belangrijkste is dat je als rijschoolhouder onderneemt. Het doel van een rijschool is niet "rijles geven". Wat veel risjchoolhouders niet weten is dat het doel van hun rijschool "geld verdienen" is. En dat betekent dat je erop uit moet om leerlingen te werven.

Dat betekent elke dag ruim aandacht besteden aan je website (blog schrijven, dagboek bijhouden) en je social media kanalen (Facebook, Instagram, LinkedIn).

Negen op de tien leerlingen vindt een rijschool (mede) online. Dus als je rijschool in Nijmegen gevestigd is, moet je ervoor zorgen dat je zichtbaar bent voor de mensen uit de regio Nijmegen. Op Google, op Facebook. Maar ook op jaarmarkten, braderieen en, in het geval van Nijmegen, de Vierdaagse.

Online marketing is dus ongelooflijk belangrijk en dat kun je ook heel goed zelf doen. Met een handige tips en trucs. Kris Bom legde dat op De Startersdag uit aan starters. Die gaan ermee aan de slag. Dat betekent dat een ervaren rijschoolondernemer er zeker ook mee aan de gang moet. Er zijn opleidingsinstituten die speciaal online marketing trainingen voor rijscholen aanbieden. Een echte ondernemer gaat ermee aan de slag. Een echte ondernemer klaagt dus ook niet over concurrentie. Een echte ondernemer, onderneemt.

Misschien moeten we het in het vervolg hebben over rijschoolondernemers?


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!