Fiscale gevolgen van betalingen in natura

Het standpunt van het kabinet over rijlessen aanbieden tegen betaling in natura is duidelijk. Maar welke fiscale gevolgen heeft deze manier van ruilhandel? Wij zetten alle feiten voor je op een rij.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Zonder iemand te vermoeien met alle details over fiscale wetgeving, willen wij benadrukken dat de Wet op de Inkomstenbelasting best ingewikkeld is. Om te beginnen is het belangrijk om het volgende te weten: “beloningen in natura en aanspraken zijn ook loon” volgens de belastingdienst. Diensten die in natura worden afgerekend hebben zeker fiscale gevolgen. Waarom hebben wij de minister daar niet over gehoord?

Fiscale gevolgen voor de rijinstructeur

Rijschoolhouders die betalingen in natura accepteren moeten de diensten waarderen in euro’s. Deze waardering moet in de winst van de onderneming worden opgenomen. De prijzen voor een uur rijles kunnen verschillen. De rijinstructeur moet bij een lage prijs van de rijles, vergeleken met de wederdienst, rekening houden met het privé-element. Een adequate waardering van de wederdienst is in dit geval niet eenvoudig en de “betaling” moet in de boekhouding worden meegenomen.

Betalingen in natura en facturatie

“Vindt de inruil geheel in natura plaats, dan moet u de waarde van de geruilde goederen vaststellen en op de factuur vermelden”, volgens de Belastingdienst.  Ook bij een ruiltransactie moeten facturen worden uitgeschreven, dit heeft weer te maken met de boekhouding. De regels bij betalingen in natura verschillen niet met reguliere betalingen en de factuur moet voorzien worden van alle verplichte gegevens, inclusief de waarde van de betaalde goederen/diensten en de bijbehorende BTW. 

Cursist is ook de klos

Jongeren mogen best wat bijverdienen, maar dat mag natuurlijk niet te hoog oplopen. Een belastinginspecteur zal in geval van vijftien rijlessen of meer, spreken van een 'resultaat uit overige werkzaamheden'. De rijinstructeur bevredigen voor enkele rijlessen is geen probleem, maar een gemiddelde leerling heeft meer lessen nodig om te slagen voor het rijbewijs. Hierbij is niet alleen de rijinstructeur aansprakelijk, ook de cursist wordt geacht om de ‘inkomsten’ op te nemen in de aangifte inkomstenbelasting.