Column: u wilt hier betalen in natura, mag dat?

Vorige week lieten minister Van der Steur en minister Schultz iedereen weten dat het betalen van rijlessen in natura onwenselijk is, maar zeker niet illegaal. Het onderwerp leidt tot groot vermaak en de media maakt er veelzijdig gebruik van. De rijschoolbranche wordt van alle kanten uitgelachen en de ellende laat niet op zich wachten.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

“Wilt u met iemand wippen om in ruil daarvoor gratis rijlessen te krijgen, dan is dit niet illegaal” las ik afgelopen weekend op powned.nl. Kennissen en vrienden stuurden mij het artikel door van de nieuwswebsite, die bekend staat om brutale en kritische uitingen. “Heb je het al gehoord?”, werd mij zaterdag nog gevraagd. “Over die ellendige rijinstructeurs die rijlessen mogen aanbieden aan jonge dames in ruil voor seks”. Ja, daar heb ik zeker van gehoord. Helaas was dat donderdag al het onderwerp van de dag en ik heb er niets zinnigs over te zeggen, vertelde ik.  

Sinds deze week reageren mensen toch vreemd als je vertelt werkzaam te zijn binnen de rijschoolbranche. “Is het echt waar dat je rijlessen kunt volgen in ruil voor seks?”, werd mij gevraagd. Mijn antwoord was simpel: volgens de minister is het onwenselijk, maar het is niet verboden.

De reacties op internet lopen uiteen. Sommige mensen vinden het grappig en anderen zijn verontwaardigd. Het is in ieder geval duidelijk dat rijlessen die aangeboden worden tegen betaling in natura als ‘publieksvermaak’ worden ingezet door diverse media. De reacties op dit onderwerp zijn een drama op zich. “Nu begrijp ik wat men onder bijzondere verrichtingen verstaat” en “zo moet je een rijbewijs bij elkaar rijden”, lezen we terug op Powned.nl.

De grap is voor mij al heel snel voorbij als ik op internet lees waar het daadwerkelijk om gaat. Rijschoolhouders beweren in advertenties dat ze dames, met nadruk op leuke en slanke meiden die er goed uitzien, kunnen voorzien van een rijbewijs tegen een “wederdienst”. Bij veel rijscholen moeten de dames “discreet blijven” omdat men ook normale leerlingen les geeft. 

Ik ging zelf op onderzoek uit en belde met een aantal rijscholen dat rijlessen in natura aanbiedt. Helaas kreeg ik niet meteen gehoor totdat ik werd teruggebeld. Met kriebels in mijn buik nam ik op. “Hallo, met Yasin. Je hebt mij net gebeld?”, vroeg de stem aan de andere kant van de lijn. Hij wist al meteen waar ik voor belde en benoemde het feit dat ik waarschijnlijk een advertentie had gezien. Dat heb ik bevestigd. “Wil je met mij afspreken?”, vroeg hij.

Ik was even stil en reageerde verbaasd. “Ik ben benieuwd waarom je rijlessen tegen betaling in natura aanbiedt?”, vroeg ik. De man begon te vertellen dat hij een goede rijinstructeur was, maar door tijdgebrek geen vaste relatie kon onderhouden. Ik vertelde dat ik hem heb benaderd uit journalistiek oogpunt. Hij wilde best wat vragen beantwoorden, als ik bereid was met hem af te spreken. Blijkbaar was de rijinstructeur mij toch te slim af. Als klap op de vuurpijl zei hij: “Als je al een rijbewijs hebt, kan ik ook een leuk cadeautje voor je kopen en je krijgt honderd euro“. Ik stond met de mond vol tanden. Waar haalt hij het lef vandaan om zich te profileren als een ervaren rijinstructeur en hoe moeten wij de rijschoolbranche uit deze ellende zien te halen?

Elke dag verschijnen er nieuwe advertenties, maar niet alleen van rijinstructeurs. Het zijn leuke jonge dames met veel liefdeservaring die geen geld hebben voor een rijbewijs. Het is diep triest, onwenselijk maar zeker niet illegaal. Wat begon als een verzoek om deze ellende te stoppen, is geëindigd in een misselijkmakend vermaak waar de rijschoolbranche de zure vruchten van mag plukken.