Forse schadevergoeding voor ingetrokken rijbewijs

Een 25-jarige man uit de gemeente Dongeradeel is al drie jaar lang zijn rijbewijs kwijt. Hij heeft dinsdag voor de Raad van State 1600 euro aan schadevergoeding geëist van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Het rijbewijs van de man is drie jaar geleden ingetrokken, nadat de politie harddrugs had gevonden in zijn huis. Na onderzoek door een dokter van het CBR moest de man zijn rijbewijs inleveren omdat het gevaarlijk is om met drugs te rijden.

Onderzoek

Men heeft nooit kunnen vaststellen dat de man onder invloed van drugs achter het stuur heeft gezeten. Na onderzoek door een dokter van het CBR moest de man zijn rijbewijs inleveren omdat het gevaarlijk is om met drugs te rijden. Uit een contra-expertise is gebleken dat de man geen drugs heeft gebruikt. Volgens de man is hij nooit met drugs op achter het stuur gaan zitten. Met een tweede onderzoek door een andere deskundige is door het CBR en de rechter niets gedaan, meldt Omroep Fryslan.

Schadevergoeding

Volgens zijn advocaat, Erik van der Goot, is dat te kort door de bocht en kan het veel gevolgen hebben als alleen de dokter van het CBR onderzoek mag doen. De Raad van State bekijkt of de twee keuringsonderzoeken nog eens onder de loep genomen moeten worden. Naast de schadevergoeding wordt door de advocaat van de man een onmiddellijke verlenging van het rijbewijs geëist. Door het strenge keuringstoezicht is het verlengen van het rijbewijs voor de 25-jarige man telkens een gedoe.