Frankrijk wil misschien ook verlaging maximum snelheid

Frankrijk

In Frankrijk zijn groene partijen ook bezig om de maximum snelheid te verlagen naar 110 km per uur. Op de meeste snelwegen (tolwegen) mag er 130 gereden worden. Vorig jaar werd de maximum snelheid op plattelandswegen ook verlaagd.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het voorstel werd gedaan tijdens de Convention citoyenne pour le climat' (Burgerconventie voor het klimaat) deze week in Frankrijk. Dat is een burgerinitiatief (opgesteld na de gele hesjes crisis) met 150 willekeurig gekozen Franse burgers. Zij kunnen maatregelen presenteren voor het klimaat. 

Voorstel

De groep nam sprak zo'n 150 voorstellen door, waarvan deze voor veel discussie zorgde. De maximumsnelheid verlagen van 130 km. per uur naar 110 km per uur op de Franse snelwegen. Het plan is nipt door de stemming gekomen van de burgerconventie, maar nog niet goedgekeurd door de overheid. 

Bij regenachtig weer en op sommige stukken snelweg is 110 km per uur al de maximum snelheid. De snelheid van auto's met een aanhangwagen of caravan moesten vorig jaar hun snelheid al verlagen van 90km per uur naar 80km per uur op de snelweg. Ook op plattelandswegen werd de snelheid verlaagd naar 80 km per uur. 

Discussie

De argumenten voor de snelheidsverlaging zijn minder vervuiling (uitstoot) en grotere verkeersveiligheid op de wegen. Maar op sociale media keren veel mensen zich tegen deze maatregel. Zo zou de vermindering van de uitstoot minimaal zijn en liggen veel oorzaken van ongelukken bij afleiding en verveling in het verkeer. Dus niet aan de snelheid. Dezelfde discussieonderwerpen als een tijd geleden hier in Nederland. 

Het voorstel is dan ook nog niet door het parlement gekomen, dus tot die tijd mag er gewoon 130 gereden worden.