Ga jij mee tijdens het rijexamen?

Als rijinstructeur kun je ervoor kiezen om mee te gaan tijdens het rijexamen van je leerling. Hier zitten natuurlijk voor- en nadelen aan als het gaat om jouw leerling. Neem jij regelmatig plaats op de achterbank of laat je jouw leerling alleen op examen gaan?

VERJO

— Advertentie —

Waarom zou je meegaan tijdens het rijexamen?

Soerin Balagobind, rijinstructeur bij Rijles2GO geeft aan dat meegaan tijdens het rijexamen zeker voordelen heeft, vooral als een leerling achteraf gezakt voor het rijexamen blijkt. “Als je meegaat tijdens het rijexamen en de leerling zakt, kun je daarna dezelfde route oefenen en de gemaakte fouten toelichten. Op deze manier krijgt de cursist meer zelfvertrouwen voor het volgende examen.” - aldus Soerin Balagobind. 

Mary-Ann Wiersma, mede-eigenaar van Keystone Verkeerseducatie ziet het examen niet als een los onderdeel van de rijopleiding. “Wij willen onze leerlingen begeleiden in het hele traject, hier hoort ook het rijexamen bij. Onze cursisten geven regelmatig aan dat zij dat als prettig ervaren en dat onze steun en feedback heel waardevol voor hen is”- aldus Mary-Ann Wiersma. 

Wat zijn de mogelijke nadelen?

Meegaan tijdens het rijexamen kan natuurlijk ook nadelen hebben. Er zijn cursisten die misschien zenuwachtiger worden als jij meegaat op de achterbank, er bestaat een kans dat zij juist meer willen presteren omdat ze het gevoel hebben door twee personen te worden beoordeeld.  Daarnaast kun jij als rijinstructeur enorm balen als jouw leerling zakt door een “ongegronde” fout of door een fout die zeker voorkomen had kunnen worden. 

Sterk persoonsgebonden

De keuze om mee te gaan tijdens een rijexamen is sterk persoonsgebonden. Dit hangt van jouw werkwijze af, maar het kan ook verschillen per leerling. De kans is groot dat je met de ene cursist een betere band hebt dan met de andere. De ene keer ga je wel mee, de andere keer kies je ervoor om jouw leerling alleen op examen te sturen.

Wij zijn benieuwd naar jouw rijexamen ervaringen. Ga jij regelmatig mee op de achterbank of blijf je liever bij het CBR wachten? Deel jouw reactie op onze Facebookpagina