Rotterdam krijgt ook een milieuzone

Nadat gemeente Utrecht heeft ingestemd met de invoer van een milieuzone werd op 29 mei jl. bekend gemaakt dat gemeente Rotterdam ook een zogenaamde milieuzone gaat instellen. Oudere auto's zullen in dit gebied, dat grofweg het centrum en naburige wijken ten noorden van de Maas beslaat, niet meer welkom zijn.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Gemeente Utrecht is de trendzetter

Sinds 2007 is het centrum van Utrecht een milieuzone waar geen vrachtauto’s mogen komen. Vanaf 1 mei 2015 mogen hier ook geen oudere personen- en bestelwagens op diesel meer komen. De milieuzone bestaat uit de binnenstad, het Stationsgebied, de Jaarbeurs en enkele aangrenzende wegen.

“ Door een klein aantal auto’s die 30 keer viezer zijn dan de rest, vermindert de roetuitstoot met gemiddeld 30 procent” aldus Lot van Hooijdonk wethouder gemeente Utrecht. Hij hoopte al vorig jaar dat andere steden deze regeling ook zouden invoeren. 

Milieuzone in Rotterdam per 1 januari 2016

Volgens RTV Rijnmond komen personen- en bestelauto's die op diesel rijden en ouder dan 15 jaar zijn, op de verboden lijst. Benzineauto's ouder dan 23 jaar zijn evenmin meer welkom in de Rotterdamse milieuzone. Er gold al een verbod op vrachtwagens in het centrum van Rotterdam.

Grote ophef over milieuzones

Er is veel ophef over de ingestelde milieuzones. De Bestuurders van oudere auto’s zijn van mening dat de nieuwe regeling niet gaat helpen aan de verbetering van de luchtkwaliteit. De automobielvereniging KNAC heeft zich onlangs verzet tegen de milieuzones en eist in een kortgeding bij de rechter dat er geen boetes meer uitgeschreven mogen worden.

Ook in Rotterdam zijn er nog enkele haken en ogen die moeten worden weggewerkt. Zo geldt er in Rotterdam al een parkeerverbod voor dieselauto's van tien jaar en ouder. Die grens wordt nu waarschijnlijk opgetrokken naar vijftien jaar. Verder zullen oudere Rotterdammers die zich geen nieuwe auto kunnen veroorloven, een vrijstelling krijgen en komen er vermoedelijk stickers voor buitenlandse auto's.

Een overgrote meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad stemde in met de milieuzone. Alleen de VVD, die spreekt van "autootje pesten", was tegen.

Bron: www.telegraaf.nl