Geen fusie op handen tussen branche-organisaties

Ruud Rutten ridder

De geruchtenstroom die na de ledenvergadering van VRB op gang kwam over een fusie tussen meerdere branche-organisaties blijkt niet helemaal te kloppen. "Er is nog helemaal niks besproken. Er is geen meeting geweest over dit onderwerp, laat staan dat er stappen zijn gezet", zegt Ruud Rutten, voorzitter van FAM.

VERJO

— Advertentie —

In de ledenvergadering eind januari werden een aantal uitspraken gedaan over een op handen fusie tussen brancheorganisaties FAM, BOVAG, VRB en LBKR. 

Dit blijkt nog niet aan de orde te zijn, zegt FAM-voorzitter Ruud Rutten desgevraagd. 

Geruchtenstroom

Rutten snapt wel hoe de geruchtenstroom op gang is gekomen. "Ik steek het niet onder stoelen en banken dat ik als FAM voorzitter een voorkeur heb om in de toekomst naar een branche organisatie te gaan. Deze uitspraak komt volledig voor mijn rekening. Ik heb het geroepen en blijf achter mijn woorden staan. Maar verder is er ook nog helemaal niks besproken. Er is geen meeting geweest over dit onderwerp, laat staan dat er stappen zijn gezet." 

Verwarring

De voorzitter is er wel van overtuigd dat je als krachtige organisatie meer en sneller zaken voor elkaar kan krijgen, dan met vier of vijf verschillende organisaties. "Nu mailen en spreken er al vijf organisaties met het ministerie, het CBR en IBKI. Dit brengt vaak verwarring en onbegrip. Dit duidt erop dat er geen eenheid is binnen de branche. En daar ben ik het dus niet mee eens", geeft hij aan.

"Ik heb nog nooit iemand van welke organisatie dan ook erop betrapt dat hij niet het allerbeste voorheeft met onze branche. Iedereen heeft onder aan de streep hetzelfde doel, alleen probeerden we dit altijd op ieders eigen wijze te bereiken. Nogmaals dat geeft verwarring en straalt geen eenheid uit, waardoor we niet altijd gehoord worden."

Visie

Rutten zou in de toekomst naar één organisatie groeien willen groeien met twee afdelingen: 1) kleine rijscholen en 2 ) grote rijscholen (kleine rijbewijzen of grote rijbewijzen). 

"Beide afdelingen zouden dan vijf bestuurders per afdeling krijgen, komende uit de huidige organisaties. Daaronder komt dan een vijfkoppig dagelijks bestuur uit de huidige brancheorganisaties die spreken met het CBR, IBKI en het ministerie. Je zou ook nog twee bestuurszetels kunnen toevoegen. Eén voor de uitgevers en één voor de opleidingsinstituten. Dan heb je alles onder één paraplu", legt hij zijn persoonlijke visie uit. 

Samen Sterk

Verder is Rutten met werkgroepen een toekomstplan aan het schrijven in het startdocument Samen Sterk. "Ik ben uiterst tevreden met de gang van zaken. De drie werkgroepen zijn volop bezig met de toekomst van de branche. Aan alle facetten wordt gedacht." Onderwerpen zijn de rijinstructeuren, rijopleidingen, rijexamens. "Alle facetten die horen bij een goede rijinstructeur."

Hij geeft aan er alles aan te doen om half mei het document te presenteren in Den Haag. "En op korte termijn gaat er een website in de lucht waar alles op de volgen is.