Geen praktijkexamen meer met verlopen verblijfsdocument

ID kaart cbr

Het CBR geeft aan dat het vanaf 1 november 2020 niet meer mogelijk is om met een verlopen verblijfsdocument praktijkexamen te doen. Een theorie-examen afleggen kan nog wel, tot en met 30 november.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Door de coronacrisis heeft de IND achterstanden opgelopen bij het verlengen van verblijfsdocumenten. Daardoor raakten examenkandidaten in de problemen, omdat ze zich met een geldig verblijfsdocument moeten identificeren. 

De oplossing was, in overleg met het ministerie, dat deze kandidaten toch theorie- en praktijkexamens mochten afleggen als ze een brief van de IND konden laten zien. 

Brief

Deze brief moest persoonlijk aan de kandidaat gericht zijn, er moest een naam en telefoonnummer van de contactpersoon van de IND in staan en er moest in de brief duidelijk worden dat de kandidaat een verblijfsdocument krijgt. 

Maar door de privacywet (AVG) krijgt het CBR geen informatie meer over de verblijfsstatus van een kandidaat. Hierdoor kunnen kandidaten niet meer met een verlopen verblijfsdocument praktijkexamens afleggen. Vanaf 1 november is er weer een geldig verblijfsdocument nodig. 

    Achterstanden ingehaald

    Een theorie-examen afleggen blijft nog wel mogelijk, met de brief. Deze regeling loopt tot en met 30 november 2020. 

    Dan heeft de IND naar eigen verwachting alle achterstanden ingehaald. Vanaf 1 december 2020 moet je voor zowel de theorie-examens als de praktijkexamens weer een geldig verblijfsdocument hebben.