Geen vervolging na alcoholslot

Een automobilist die een alcoholslot opgelegd gekregen heeft - omdat hij met teveel alcohol op toch achter het stuur is gekropen - mag naast het slot niet ook nog strafrechtelijk worden vervolgd. Zo heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Op last van het CBR moeten mensen die worden betrapt met een bepaalde promillage alcohol in het bloed een alcoholslot in laten bouwen. Daarnaast moesten deze automobilisten ook voor de rechter komen.

Dubbel

In september oordeelde het gerechtshof in Den Haag al dat een automobilist niet voor de rechter mag worden gesleept voor rijden onder invloed, als hij voor diezelfde overtreding al een alcoholslot heeft moeten laten inbouwen. Het Openbaar Ministerie (OM) was het hier niet mee eens en stapte naar de Hoge Raad.

Geen herziening

De Hoge Raad heeft dinsdag bepaald: een alcoholslot is al een straf en in het strafrecht geldt de regel dat iemand niet twee keer voor hetzelfde feit vervolgd mag worden. Het rechtsorgaan besloot dinsdag ook dat automobilisten die al eerder én een alcoholslot hebben gekregen én strafrechtelijk vervolgd zijn geen herziening kunnen aanvragen.

Verschillende meningen

Hoewel het besluit pas net is genomen wordt er verschillend op de uitspraak gereageerd. “Hoe kwalijk rijden onder invloed dan ook is: een alcoholslot plus een enorme boete plus een cursus van het CBR is driemaal straffen voor een vergrijp. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook met 50+ te hard”, zo zegt ‘Bellie’ als reactie op een artikel in de Telegraaf. ‘Anthe Ha’ begrijpt de uitspraak van de Hoge Raad. “Twee keer straffen mag niet. Dat had het OM zich wel kunnen besparen. Het is het één of het ander.”