Gezondheidsraad: Geen wetenschappelijk bewijs voor keuren rijgeschiktheid bij mensen met autisme

keuring arts gezondheid

De Gezondheidsraad heeft in een persoonlijk gesprek erkend dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het keuren van de rijgeschiktheid van mensen met een autisme. Dat meldt Reporter Radio na een gesprek met twee mensen die bij de uitspraken aanwezig waren.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Mensen met een autisme zouden een verhoogd risico hebben om bij een verkeersongeval betrokken te raken, daarom hebben ze met deze rijgeschiktheidskeuring te maken. Maar Reporter Radio meldde al eerder na onderzoek dat dit nooit wetenschappelijk is bewezen en dat in andere landen deze verplichte keuring niet is ingesteld.

Geen bewijs

De Gezondheidsraad zou zich baseren op een rapport waar deze gegevens helemaal niet instaan en verder op meningen van experts. Maar, zeggen bronnen tegen Reporter Radio, het gaat om wetenschappelijk bewijs. 

De voorzitter van de Gezondheidsraad heeft in een gesprek nu erkent dat er geen bewijs bestaat voor dit verhoogde risico. Twee mensen die bij dit gesprek waren, Karol Henke, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme en bijzonder hoogleraar autisme Wouter Staal van de Universiteit Leiden, bevestigen dit aan Reporter Radio. 

Henke vertelt: "In dat gesprek heeft de voorzitter van de Gezondheidsraad aan ons bevestigd dat er geen wetenschappelijk onderzoek is, dat staaft dat er een relatie is tussen autisme en verkeersveiligheid." Wetenschapper Staal zegt dat de Gezondheidsraad een soort omkeerprincipe hanteert. "Er is geen bewijs, maar we willen risico's voorkomen."

Veel geld

Henke geeft aan door dit advies mensen met een autisme veel geld kwijt zijn aan deze verplichte keuringen die volgens hem niet nodig zijn, aangezien deze mensen de keuring zelf moeten betalen. De Gezondheidsraad wil niet reageren op inhoudelijke vragen van het programma en handhaaft het advies. Het CBR maakte deze week nog bekend in gesprek te zijn met mensen met een autisme om betere voorlichting te kunnen geven. 

Tweede kamerlid Rutger Schonis van D66 geeft aan boos en geschrokken te zijn van het gesprek en geeft aan vragen te gaan stellen aan de minister.