Goede rijscholen gedupeerd door rijscholen met lage slagingspercentages

Gisteren deed het CBR een dringende oproep aan consumenten om te kiezen voor een goede rijschool. Dit is van groot belang omdat op dit moment ca 1.500 rijscholen kandidaten examen laat doen die niet klaar zijn voor het rijbewijs. 70% van deze kandidaten zakt dan ook voor het examen. Dit laat het aantal (her-) examens snel oplopen en daarmee ook de wachttijden. Het CBR geeft aan dat een verhoging van het slagingspercentage met maar enkele procenten (gemiddeld is het nu 50%) een einde betekent aan de langere wachttijden en zet dan ook in op actieve voorlichting aan consumenten. Het lijkt erop dat goede rijscholen op dit moment gedupeerd worden door rijscholen met lage slagingspercentages.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Rijscholen die wel hoge slagingspercentages hebben zijn momenteel de dupe van rijscholen die hun leerlingen relatief onvoorbereid naar het examen sturen. Hans den Haan van rijschool Bemmel uit IJsselstein pleit ervoor dat rijscholen met lage slagingspercentages achteraan in de rij aansluiten. “Rijscholen met lage slagingspercentages zouden langere wachttijden moeten hebben” vindt Den Haan. “Natuurlijk redden wij ons wel. Door vooruit te plannen en tijdig examens te reserveren voor leerlingen die nog maar enkele lessen nodig hebben, is het wel te doen, maar eigenlijk zouden wij niet de dupe moeten zijn van rijscholen die leerlingen niet goed voorbereiden op examens.”

45-55 uur les geen uitzondering

Ook Ruud Verburg van rijschool Schonenburg uit Houten vindt het belangrijk dat consumenten voor een goede rijschool kiezen. Verburg: ”Een goede rijschool laat een leerling pas examen doen als hij of zij er echt aan toe is. Wij leggen dat ook altijd duidelijk uit aan leerlingen van tevoren. 45 tot 55 uur lessen voor het examen is geen uitzondering. Eigenlijk zou het CBR dat ook duidelijker moeten vermelden.” Het CBR vermeldt 38 uur als gemiddeld aantal uur voor het examen, gebaseerd op onderzoek uit 2017.     

Nieuwe rijschoolkiezer CBR gebruikt slagingspercentages

Het CBR geeft aan jongeren actief voor te lichten over de keuze van een goede rijschool, via social media, cbr.rijbewijstips.nl en, binnenkort, een vernieuwde website met een rijschoolkiezer. “Met de nieuwe website willen we consumenten nog duidelijker informatie geven over hun keuze voor een rijschool. We zullen bij de rijschoolkiezer gebruik maken van de slagingspercentages van rijscholen. Meer informatie kunnen we op dit ogenblik nog niet geven maar dat komt er wel aan, ook voor rijschoolhouders.” Aldus het CBR.

Hoog slagingspercentage morele verplichting

Frank Hoornenborg van rijschool Bruinsma uit Utrecht is blij met de ontwikkelingen: “Wij zijn een groot voorstander van goede voorlichting. Dit creëert een stukje bewustwording bij de consument waardoor ze een betere keuze kunnen maken. Eigenlijk zouden alle rijscholen een hoog slagingspercentage na moeten streven. Het is als rijschoolhouder haast een morele verplichting. We zijn er primair om verkeersveilige deelnemers aan het verkeer af te leveren en dat kan alleen door leerlingen goed les te geven en dus ook goed voorbereid naar het examen te sturen.”