Grote vraag naar digitalisering binnen de rijschoolbranche

Ongeveer 200 rijscholen in Nederland maken gebruik van een camerasysteem tijdens de rijlessen. De ‘lescam’ is zeer populair onder innovatieve rijschoolhouders. De oprichters van RijschoolCamera.nl vertellen wat de toegevoegde waarde is van een camera in de lesauto en waarom zij het bedrijf RijschoolCamera.nl hebben opgericht.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Fabian Meyrahn en Boyd de Groot zijn uit interesse een adviesbureau begonnen voor MKB-ondernemers in West-Friesland. Vorig jaar hebben zij een onderzoek uitgevoerd voor een kleine rijschool uit Berkhout.

“De vraag van deze instructrice was hoe zij meer leerlingen kon aantrekken. Tijdens ons onderzoek kwamen wij erachter dat er veel vraag is naar digitalisering binnen de rijschoolbranche en dat ook de leerling steeds meer personalisering verwacht vanuit de rijschool. Zo kwamen wij ook terecht bij het concept van een camera in de lesauto. Een soortgelijk product bestond al, maar de uitvoering hiervan liet ons inziens veel te wensen over. Om deze reden zijn we een concept gaan bedenken rondom de RijschoolCamera en dit hebben wij opgezet in samenwerking met Peter Claassen.

De oprichters van RijschoolCamera bieden rijinstructeurs zoveel mogelijk gebruiksgemak. De bedoeling is om de rijschoolhouder te ontzorgen en hem/haar te laten profiteren van de voordelen van de RijschoolCamera. 

Gebruiksgemak

Het camerasysteem bestaat uit een camera met twee lenzen, een monitor voor in de auto, een 8GB SD-kaart, een afstandsbediening, houders voor het scherm en de camera en alle bijbehorende bekabeling. De camera die in dit pakket zit is speciaal getest voor de rijschoolbranche. Stabiele opnames, een grote kijk-hoek en scherp beeld zijn van groot belang om ervoor te zorgen dat de leerling zoveel mogelijk meekrijgt van de les. De camera filmt zowel voor de auto als in de auto. Zo kunnen leerlingen het kijkgedrag terugzien en is de gehele situatie weer opnieuw te beleven door de leerlingen. 

Inbouwen

“Om de kwaliteit van ons systeem te waarborgen kan men het systeem netjes en professioneel laten inbouwen bij één van onze inbouwstations. Op dit moment zijn dat Peter Claassen in Waalwijk en Auto aanpassing Purmerend te Purmerend”, vertelt Boyd de Groot. Bij het inbouwen wordt het systeem onzichtbaar in de auto geplaatst, bedrading wordt achter de kappen van de auto weggewerkt en het systeem wordt tevens op het elektriciteitsnetwerk gezekerd aangesloten zodat deze opstart zodra de sleutel wordt omgedraaid. 

CBR is niet enthousiast

Het CBR is echter minder te spreken over de RijschoolCamera, benadrukt Fabian. “De camera’s mogen tijdens het praktijkexamen niet aan en dat vind ik erg jammer. We doen ons best om daar op den duur ook verandering in te brengen, tegenwoordig is de TomTom ook niet meer weg te denken bij het examen” – aldus Fabian Meyrahn. Binnen enkele maanden willen de oprichters van RijschoolCamera.nl ook in Duitsland en België aan de slag met de verkoop van de RijschoolCamera’s.