Handige tips bij bevriezing van ramen, deuren, sloten en meer

De winter is voorlopig nog niet voorbij en de vrieskou lijkt weer in aantocht te zijn. Dat betekent weer veel bevroren ruiten, vastgevroren ruitenwissers, dichtgevroren sloten en een bevroren handrem; erg vervelend maar hoe kun je dit nu voorkomen en wat kun je er tegen doen?

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Bevroren ruiten

1. Spuit de ruit in met ruitontdooier en wacht een paar tellen. Heb je geen ruitontdooier bij de hand, gebruik dan een ruitenkrabber.
2. Controleer of de ruitenwissers niet zijn vastgevroren. Tik ze anders voorzichtig los met de ruitenkrabber.
3. Klop sneeuw of ijs van je kleding voordat je instapt; dit voorkomt condensvorming. Schakel verder de recirculatiestand UIT en gebruik  een doek, mochten je ruiten van binnen beslaan.

Niet doen
Gooi geen emmer heet water over je voorruit: door het temperatuurverschil kan deze barsten. Start je auto pas nadat je de auto ijsvrij hebt gemaakt. De motor warmt stationair nauwelijks op en het is slecht voor de auto, het milieu en jezelf!

Vastgevroren deur

Druk de deuren aan bij de raamsponningen, zodat het ijs breekt. Werkt dit niet, leg dan een warme kruik tegen de deur of gebruik een föhn.

Niet doen!
Richt de föhn NIET op de ramen van je auto; door het temperatuurverschil kunnen deze barsten.

Voorkomen
Je kunt de deurrubbers preventief insmeren met een rubberstick of talkpoeder om tegen te gaan dat je jouw autodeur bij koude temperaturen niet meer open krijgt.
 

Vastgevroren slot

1. Spuit het slot in met slotontdooier en laat dit even inwerken. Heb je geen slotontdooier bij de hand, warm dan een kruik op en houdt deze tegen het slot aan. Eventueel kun je ook de contactsleutel zelf kort verwarmen met een aansteker.
2. Probeer nogmaals de deur te openen. Lukt dit niet, herhaal dan de eerste stap tot je de sleutel wél kunt ronddraaien.

Niet doen!
Bewaar je slotontdooier NOOIT in de auto; dan kun je er namelijk niet bij op het moment dat je het ’t hardste nodig hebt.

Voorkomen
Behandel het slot van je auto voor de winter met een vochtafdrijvend middel, zoals bijvoorbeeld kruipolie. Vergeet daarbij niet de binnenkant van de deur, de zogenaamde slotvanger.
 

Vastgevroren ruitenwissers

1. Tik jouw ruitenwissers voorzichtig los met een ruitenkrabber.
2. Maak de voorruit ijsvrij. Gebruik hiervoor een fles ruitontdooier of een ruitenkrabber.
3. Controleer of de ruitensproeiers werken. Is dit niet het geval, leg dan een warme kruik op de sproeierkopjes.
4. Het kan ook zijn dat de ruitensproeiervloeistof zélf is bevroren. Vul het reservoir dan bij met warm water of de antivriesvariant om het ijs te doen smelten.

Ook doen
Schakel bij het parkeren de ruitenwissers UIT. Zo voorkom je dat ze in vastgevroren toestand aan gaan en op die manier de wisserbladen beschadigen.

Voorkomen
Vul het reservoir van de ruitensproeiervloeistof in de winter bij met een ruitensproeiervloeistof die is voorzien van antivries. Deze is vaak blauw van kleur.

 

Vastgevroren handrem

Start de motor en laat de auto warm worden. Dat kan even duren, maar uiteindelijk kun je de auto dan wel weer van de handrem halen.
Het kan zijn dat de hendel wel gewoon werkt, maar dat de handremkabel is vastgevroren. De auto wil in dat geval alsnog niet van zijn plek wil. Ook dat euvel kun je oplossen door de motor te laten draaien.

Sommige auto’s hebben een elektronische handrem. Omdat zulke systemen niet met kabels maar op stroom werken, zou vorst geen problemen mogen opleveren.
 

Meer tips via de ANWB »