‘Het lijkt wel of het CBR hier extra geld uit wil kloppen’

Het CBR is de enige organisatie die in Nederland de medische geschiktheid en rijbevoegdheid test. Het CBR erkent dat de dienstverlening soms te wensen overlaat en is daarom bezig met een verbeterprogramma. Bij de NOS vertelden onlangs drie mensen met een negatieve ervaring met het CBR hun verhaal. Een van hen is Hans Koot. Hij moest het CBR maar liefst 1450 euro betalen voor hij zijn rijbewijs terug kreeg na een epileptische aanval.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Afgelopen september kreeg Hans Koot een epileptische aanval achter het stuur. Hij reed langzaam de berm in en kwam tegen een heg tot stilstand. Voorbijgangers belden 112. De politie nam ter plekke zijn rijbewijs in en bracht hem thuis. "Op dat moment zeker terecht", zegt zijn zus Marinka, die namens Hans het contact met het CBR onderhoudt.

Brief van het CBR

Al snel kreeg hij een aangetekende brief van het CBR. Betaalde hij niet vóór 4 januari 384 euro, dan kon hij naar zijn rijbewijs fluiten. Vervolgens stuurde het CBR een uitnodiging voor een keuring door een neuroloog, begin februari. Ter plekke moest hij bij die arts nog eens 304 euro afrekenen. Maar het goede nieuws was dat Hans te horen kreeg dat hij na een half jaar zijn rijbewijs zou terugkrijgen.

 

Neurologische test

Des te groter was zijn verbazing toen hij kort daarna een heel andere brief kreeg: Het was essentieel dat hij snel nog een neurologische test zou ondergaan. Inmiddels was het  zes maanden ná het verstrijken van het half jaar. Kosten: 450 euro dit keer voor het CBR en weer een kleine 300 euro voor de neuroloog. Inmiddels was de teller in korte tijd opgelopen tot een kleine 1450 euro.

 

Misverstand

Een misverstand, meende Marinka, dat met een telefoontje naar het CBR ongetwijfeld eenvoudig op te lossen zou zijn. Want waarom twee keer voor hetzelfde betalen? Maar zo gemakkelijk bleek het allemaal niet te gaan. De CBR-medewerker die Marinka aan de lijn kreeg hield vol dat alles in dit geval volgens de procedures verlopen was. Hans moest gewoon opnieuw gekeurd worden, met alle kosten en rompslomp van dien.
 

Niet klantvriendelijk

Het CBR kwam daar pas op terug nadat Marinka Koot contact opnam met de NOS, die opheldering vroeg over de gang van zaken. Volgens de CBR-woordvoerder was dit een voorbeeld van een van die zaken waarin er "procedureel weliswaar juist was gehandeld, maar niet het meest klantvriendelijke advies was gegeven". Het is nu voldoende als de huisarts of een neuroloog zwart op wit bevestigt dat Hans inderdaad geen epileptische aanvallen meer heeft gehad.

Mensen met aandoening gestraft

Hans en Marinka Koot zijn opgelucht, maar begrijpen nog altijd niet dat het op deze manier moest gaan. "Ik schat dat ik zonder overdrijven honderd uur kwijt ben geweest aan alle rompslomp met het CBR", zegt Marinka. "En nog lukte het mij niet om dit op te lossen. Mensen met een chronische aandoening lijken extra gestraft te worden. Het kost heel veel energie en het lijkt echt of het CBR hier alleen maar geld uit wil kloppen!"

Lees hier ook de andere verhalen en bekijk de video's »