Verkeerslicht sneller op rood bij gebruik mobieltje

Verkeerslichten springen sneller op rood wanneer autobestuurders hun smartphone gebruiken voor het stoplicht. Dat zegt het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) .

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Veel mensen gebruiken hun mobiele telefoon terwijl ze wachten voor een verkeerslicht  Even snel een berichtje checken, terwijl het verkeerslicht op rood staat. Nu is het gebruik van een mobieltje in het verkeer sowieso niet aan te raden, maar dit gebruik heeft een vervelend gevolg. Uit onderzoek blijkt dat het stoplicht door storingen veroorzaakt door de mobieltjes minder lang op groen blijft en de doorstroom dus beperkt wordt.

 

Sneller op rood

“Slimme verkeerslichten bepalen aan de hand van detectielussen hoe lang het licht op groen blijft staan”, legt Veva Daniëls, van het Agentschap Wegen en Verkeer, uit aan de Belgische nieuwssite De Standaard. “Als er weinig verkeer is, springt het licht sneller op rood. Wanneer mensen hun smartphone bovenhalen aan het verkeerslicht, sluiten ze minder snel aan op het moment dat de file weer vertrekt. Daardoor denkt het verkeerslicht onterecht dat er weinig verkeer is, en springt het sneller opnieuw op rood”.

Onderzoek

Het probleem kwam aan het licht bij een aanpassing aan de verkeerslichtenregeling op een kruispunt in Asse. De bedoeling was dat het licht langer op groen zou blijven, maar in de praktijk bleek dat niet het geval te zijn. De politie onderzocht de zaak en kwam tot de conclusie dat het smartphonegebruik van de bestuurders het licht sneller op rood deed springen.