Het ministerie van Marokko gaat 4.000 rijscholen opnieuw controleren

Het ministerie van Transport en Logistiek in Marokko staat op het punt om een controlebezoek (audit) te lanceren bij 4.000 rijscholen. Rijscholen die niet voldoen aan de richtlijnen zullen bestraft worden met sancties, zo meldt Marokko.nl op haar nieuwswebsite.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het ministerie wil al tijden zaken op orde stellen binnen de rijschoolbranche en gaf eerder al aan dat 2017 het jaar wordt waarin alle rijscholen onderworpen worden aan een audit. Het gaat om circa 4.000 rijscholen die te maken krijgen met deze nieuwe maatregel. De audit heeft als doel de verkeersveiligheid binnen het land te verbeteren.

Sancties

Rijscholen die na controle niet aan de eisen voldoen krijgen nog de kans om binnen korte termijn de gebreken die bij de controle naar voren zijn gekomen te corrigeren. Als bij een tweede controle blijkt dat een rijschool nog steeds niet aan de eisen van het ministerie voldoet, zal zij sancties opgelegd krijgen wat kan oplopen tot definitieve sluiting, zo meldt Lefr360.

Tekort aan bekwam rijinstructeurs

Ook meldt het ministerie dat er in Marokko momenteel een flink tekort is aan bekwame rijinstructeurs. Momenteel zijn al ruim 7.200 rijinstructeurs werkzaam binnen het land, maar staan nog zo’n 1.800 vacatures open. Mogelijk gaat de Marokkaanse overheid om die reden binnenkort een wervingscampagne starten. Kwaliteit zal daarbij hoog in het vaandel staan.

Rijbewijs kopen

In 2016 liet het de minister van Vervoer en Infrastructuur, Najib Boulif, nog een onderzoek uitvoeren binnen de rijschoolbranche. Uit dat onderzoek is onder meer gebleken dat het nog steeds mogelijk is om een rijbewijs te kopen van ambtenaren die deze uitgeven. Examinatoren en rijscholen zijn al voor 200 dirham te paaien. Omgerekend komt dat neer op een kleine 19 euro. Boulif reageerde woedend en beloofde de rijschoolbranche aan te pakken.