Hoe effectief is een rijsimulator voor jongeren?
Jongeren leren steeds vaker autorijden in een rijsimulator, maar heeft het ook effect? Als het aan Jorrit Kuipers, onderzoeker en ontwikkelaar van rijsimulatoren, ligt wel.
Rijsimulator
In 2003 deed de rijsimulator haar intrede in de rijopleiding, als eerste bij de ANWB en later ook bij BOVAG VAN en FAM rijscholen. Gelijktijdig kwam ook het commentaar los; een rijsimulator is een leuk speeltje, maar het echte werk gebeurt op de weg. Inmiddels neemt Nederland internationaal een koppositie in als het gaat om de integratie van de rijsimulator in de rijopleiding.
“Jonge beginnende bestuurders overzien nog te vaak gevaren en voelen de risicos niet aan van het autorijden. Dit komt vooral door het gebrek aan rijervaring,” aldus Kuipers. Als onderzoeker aan de TU in Delft doet hij onderzoek naar het nut van digitale rijlessen. Samen met andere wetenschappers en producenten van de Green Dino Virtual Realities heeft hij in Wageningen een laagdrempelige rijsimulator opgezet die op en verschillende computerschermen allerlei realistische verkeerssituaties nabootst.
Slagen jongeren hierdoor sneller?
De onderzoekers doen een proef met twee groepen jongeren die hun rijbewijs willen halen. De ene groep krijgt naast autorijlessen op de weg ook digitale lessen in de simulator en extra software mee voor thuis om te oefenen.
De tweede groep krijgt geen digitale lessen, maar moet met de instructeur de weg op. In september wordt bekend of er een verschil is in de slagingspercentages tussen de eerste en tweede groep.
De digitale rijlessen geven een goede impressie van de werkelijkheid, vindt Kuipers “ In de rijlessimulator mag je fouten maken, daar leer je immers van. Een instructeur grijpt altijd in om te voorkomen dat er botsingen worden gemaakt. Zodra je een botsing maakt in de rijles-simulator, schrik je toch even. Daardoor wordt er een markertje in de hersenen geplaatst die voorkomt dat zoiets de volgende keer weer kan gebeuren.
Zijn rijlessen op de echte weg nodig?
In hoeverre de digitale methode de ritten in een lesauto kunnen vervangen, wordt duidelijk in september. Kuipers laat weten dat rijlessen op de weg nog wel nodig zijn.
”Een leerling doet normaal gesproken 40 uur ervaring op in de lesauto. De simulator vervangt dat niet helemaal, maar toch zijn bij alle leerlingen inmiddels tien lessen vervangen door lessen in de simulator.”
Opmerkelijk is dat het slagingskans voor het behalen van een rijbewijs bij de eerste groep, die dus ook rijlessen in de simulator volgt, hoger ligt.
Bron: Omroep Gelderland