‘Hoe je wél van je smartphone af kunt blijven!’

smartphone_achter_stuur

Als tijdens het rijden de telefoon piept voor een nieuw WhatsApp-bericht of een tweet, dan reageren we als in een reflex: we móeten naar dat schermpje kijken.' SWOV-verkeerspsycholoog Marjan Hagenzieker stelt dit in het vorig jaar verschenen rapport 'Schatting van het aantal verkeersdoden door afleiding'.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

(Lees hier het rapport Schatting van het aantal verkeersdoden door afleiding.)

Volgens haar zullen alléén voorlichtingscampagnes die ons op de gevaren wijzen niet voldoende zijn. “Ook streng politietoezicht is niet genoeg: we moeten de techniek te hulp roepen om ons te beschermen tegen de drang om op elk bliepje te reageren. App-ontwikkelaars, maar ook autofabrikanten lijken die boodschap te begrijpen.”

“We weten allemaal dat je smartphone gebruiken tijdens het autorijden gevaarlijk is. En tóch doen we het. Het recente nieuwsbericht van AllSecur en TeamAlert laat dit ook weer zien.”

Telefoongebruik in de auto zorgt ervoor dat we gaan slingeren, onze ogen vaker en langer niet meer op de weg hebben, niet goed zien wat er opzij van ons gebeurt, trager reageren (vooral op onverwachte gebeurtenissen) en dat er een grotere variatie in onze rijsnelheid te zien is. Een bericht intoetsen op een smartphone is door het touch screen bovendien lastiger dan met een ouderwetse mobiel: je voelt immers geen toetsen.

Uitzetten functies

“Om niet aan de drang te hoeven toegeven om op elk bliepje te reageren, zou je tijdens het rijden  eigenlijk bepaalde functies op je telefoon uit moeten zetten:  geen mail, geen WhatsApp, geen Facebook of andere social media. De telefoon helemaal uit kan natuurlijk ook, maar veel mensen gebruiken bijvoorbeeld het navigatiesysteem van hun telefoon.”

Discipline

Het uitzetten van de social media-functies vraagt niet alleen extra handelingen van de automobilist, het  vraagt misschien ook wel een zekere discipline. “Daar zou de techniek ons een handje bij kunnen helpen,” zegt Hagenzieker. “Er zijn apps in ontwikkeling die bepaalde functies van de telefoon uitzetten, zodra je met een bepaalde snelheid rijdt. De volgende stap is dat de auto dit vanaf een bepaalde snelheid doet. Een aantal autofabrikanten is daar al mee bezig.” Marjan Hagenzieker: “We doen in het verkeer nog steeds te veel dingen waarvan we eigenlijk wéten dat het gevaarlijk is. Als de techniek ons kan helpen om dit te voorkomen, dan juich ik dat zeer toe.”

Bron: SWOV