Hoe rijscholen omgaan met de coronamaatregelen

rijden auto

Rijscholen kunnen zelf bepalen of ze de rijlessen door laten gaan of dat ze sluiten. Iedereen gaat weer anders om met de maatregelen. Sommige rijscholen nemen hun eigen voorzorgsmaatregelen, anderen doen de boel op slot. Lees hier een aantal voorbeelden.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Nadat het CBR bekendmaakte geen examens meer af te nemen door het coronavirus, besloten ook veel rijscholen de deuren dicht te houden. Maar omdat rijlessen niet verboden zijn, is het aan de rijschool zelf om te bepalen of het lessen kan plaatsvinden. 

Ook de brancheorganisaties vinden het lastig. Zo roept LBKR op om te stoppen met lesgeven, en geeft BOVAG aan dat het lesgeven wel kan plaatsvinden mits er wederzijdse instemming is en goede hygiënische maatregelen worden genomen. 

Stoppen met rijles

Op facebook en linkedin staan veel berichten van rijscholen die tot eind maart even geen rijles meer geven. Maar makkelijk is dat besluit niet, omdat er geen duidelijke richtlijn is. Zo schrijft Rijschool Konings uit Apeldoorn op facebook "Met pijn in het hart, de rijschool gaat tot nader order dicht? (...) Hoe dit word opgelost weten we nog niet."

Ook een van de grootste rijscholen van Amersfoort besloot vlak na het bericht van het CBR de deuren te sluiten. "Wij lessen, zolang bij het CBR de examens doorgaan, alleen met de leerlingen die examen hebben op korte termijn", laat de rijschool weten tegen destadAmersfoort.nl. "Wij nemen contact op als er weer gelest kan worden."

Rijschool René Smoors uit Deventer besloot al voor de bekendmaking van het CBR om te stoppen met lesgeven, al had hij al wel dat vermoeden. Hij schrijft op 15 januari: "Samen moeten wij ervoor zorgen dat het coronavirus langzamer verspreid wordt, zodat de gezondheidszorg niet te maken krijgt met teveel zieke mensen op hetzelfde moment. Dit lukt alleen als wij allemaal proberen om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken." Diezelfde dag maakte CBR bekend te stoppen met alle examens. 


1,5 meter afstand niet mogelijk

De verkeersschool van FAM-voorzitter Ruud Rutten bleef eerst open, met duidelijke maatregelen voor instructeurs, leerlingen en lesauto's. Zo hoefden leerlingen elkaar niet meer op te halen met de auto. Maar op 17 maart besloot ook hij om de boel op slot te doen. "Het is ondoenlijk om in een lesauto (gesloten ruimte) aan de regels van het RIVM te voldoen", valt er te lezen op zijn facebookpagina. 

Hij geeft aan dat het kantoor wel open is voor intake-gesprekken en informatie over de rijopleiding. 

Lessen gaan gedeeltelijk door

Op de website van Rijschool Bruins in Utrecht valt te lezen dat de rijlessen gedeeltelijk doorgaan. "Hoor je niets, dan gaan voor jou de lessen door. Vertoon je ziekteverschijnselen dan verzoeken we je thuis te blijven en contact op te nemen met je instructeur." 

Ook de ANWB Rijopleiding gaat door. "In verband met de op 15 maart afgekondigde maatregelen hebben we als ANWB Rijopleiding besloten dat tot nader order alle geplande lessen, opleidingen en trainingen te laten doorgaan." Er wordt wel verzocht om niet te komen als de leerling klachten heeft en dat alle auto's maximaal schoon worden gehouden.