Hoe warm kan het worden in een auto?

Wie na een zonnige dag in de auto stapt, weet dat hij in een bloedhete auto terecht komt. Het hoeft zelfs geen extreem warme dag geweest te zijn om het onaangenaam warm te hebben in de auto. Kinderen en huisdieren hebben daar nog meer last van en elk jaar sterven er aan oververhitting doordat ze werden achtergelaten of vergeten in een te warme auto.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Lichte auto minder snel warm

Maar hoe warm wordt het nu echt als je een auto in de zon zet? De VAB (Belgische ANWB) deed de test en plaatste drie auto’s een dag lang in de zon: een witte auto, een donkere auto en een donkere auto met een zonnescherm op de voorruit.
Elk uur werd de temperatuur gemeten in de auto, maar ook de contacttemperatuur van het stuur, het dashboard en de zetels. Na één uur lag de binnentemperatuur al 24% hoger dan de temperatuur buiten. De opwarming gebeurt dus snel. Zes uur later kunnen we ook andere conclusies trekken. Zo werd het in de witte auto 10% minder warm dan de in donkere auto’s.
Een lichte auto warmt dus minder snel op. Het zonnescherm had geen invloed op de binnentemperatuur. Beide donkere wagens werden even warm. Wel is het zo dat de contacttemperatuur van het interieur opmerkelijk lager was in de auto met scherm. Toch geen onbelangrijk punt, want in de wagen zonder scherm werden op het dashboard pieken tot 92 graden gemeten.

Hersenen functioneren niet meer

Warme lucht kan niet weg in een auto en daarom blijft de temperatuur stijgen. Dit is niet zonder gevolgen voor de inzittenden: de ideale temperatuur om te rijden is 20°C. Onze hersenen bestaan voor 85 % uit water en als dat gehalte 2% daalt, zakt de energieproductie in de hersenen. Daardoor verslechtert het vermogen om je te concentreren. Rijden in een te warme auto is dus geen goed idee. Een huisdier of kind achterlaten in de wagen is al helemaal uit den boze. Omdat baby’s minder zweten dan volwassenen loopt hun lichaamstemperatuur sneller op. Bij een lichaamstemperatuur van 39°C kan al oververhitting optreden en 42°C is dodelijk voor baby’s. Dan functioneren de hersenen niet meer en kunnen de functies van organen uitvallen. Een vergelijkbare situatie is er bij huisdieren.

Raampje open?

Een raampje open laten staan heeft overigens geen zin. De auto zal iets minder snel opwarmen, maar het wordt alsnog veel te heet in de auto. Het is niet het gebrek aan zuurstof dat baby’s of dieren parten speelt, wel de hoge temperaturen. Als je een dergelijke situatie ziet moet je dus snel handelen, want elke seconde telt. Een raam stuk slaan en meteen de hulpdiensten bellen is vaak de enige optie, omdat het zoeken naar de eigenaar vaak al te veel tijd in beslag neemt.

5 tips om je auto af te koelen

1. Lucht je auto bij vertrek. Doe je ramen open en zet de ventilator of airco op het maximum. Zo jaag je de hete lucht die is opgeslagen in de luchtkanalen van de airco naar buiten.
2. Leg een zonnescherm. Het dashboard absorbeert warmte. Bij 31°C kan de contacttemperatuur op het dashboard oplopen tot 92°C. Leg daarom steeds een afscherming op de voorruit. Heb je geen zonnescherm, neem dan een handdoek of een deken.
3. Parkeer in de schaduw. In de schaduw blijft de temperatuur in de auto lager.
4. Zorg voor luchtcirculatie tijdens het rijden. Heb je geen airco, open het raam aan de bestuurderszijde en het raam aan de andere zijde achteraan gedeeltelijk, dit zorgt voor de beste luchtcirculatie in de auto.
5. Pas op met airco. Zorg ervoor dat de temperatuur van de airco ongeveer 5°C lager is dan die van buiten. Als het verschil nog groter wordt, riskeer je een lichte ‘thermische shock’ te krijgen als je buiten komt.

Bron: VAB