Huisdier in de auto

Veel huisdieren reizen regelmatig met hun eigenaar mee in de auto, bijvoorbeeld voor vakantie, een uitje naar het bos of op bezoek bij familie of vrienden. Hoe kun je het beste je huisdier in de auto vervoeren?

VTO

— Advertentie —

Levensgevaarlijk!

Als je huisdier in de auto reist, is het natuurlijk belangrijk dat dit veilig gebeurt. Als je je huisdier op een onveilige manier vervoert, kan dit het dier, jezelf, andere inzittenden en soms ook andere weggebruikers in gevaar brengen. Nog te vaak reizen dieren los in de auto mee, soms zelfs op de hoedenplank. Dit is echter levensgevaarlijk.
Bovendien is het voor het dier wel zo fijn als hij of zij goed gewend is aan het autorijden, zodat er zo min mogelijk stress is.

Wat kan er fout gaan?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. En ook al rijd je heel voorzichtig en verantwoord, misschien doet een ander dat niet. Jaarlijks gebeuren er in Nederland duizenden ongelukken, sommigen klein, anderen heel ernstig. Huisdieren zijn daarvan soms slachtoffer, soms (een deel van) de oorzaak en soms beide.

Gevaar voor het dier

Inmiddels is iedereen er gelukkig van doordrongen dat autogordels levens redden, en het dragen van autogordels is dan ook verplicht. Zeker met jonge kinderen neemt men geen risico’s: iedereen wil degene om wie hij veel geeft, immers veiligheid bieden.
Vreemd genoeg staat niet iedereen er bij stil dat ook een huisdier bij een aanrijding of bij hard remmen veel risico loopt. Een kleine hond of kat die op de hoedenplank ligt, zal bij hard remmen of door een botsing door de auto worden geslingerd en loopt daarbij grote kans op een gebroken nek of zware inwendige bloedingen. Ook dieren die los op de achterbank worden vervoerd, maken in een dergelijke situatie een enorme klap die vaak fataal is. Soms gebeurt het dat dieren uit de auto geslingerd worden en overlijden, of op de rijbaan belanden en overreden worden.

hond_in_auto
Gevaar voor jezelf en andere weggebruikers

De aanwezigheid van een huisdier in de auto kan ook ongelukken veroorzaken. Een hond of kat die los in de auto zit, kan bijvoorbeeld proberen bij je te komen. Een dier dat op schoot klimt, zorgt ervoor dat je afgeleid wordt, de auto niet goed kunt bedienen of dat je zicht beperkt wordt. Een dier dat bij je voeten tussen de pedalen terecht komt, zorgt ervoor dat je niet meer kunt remmen of schakelen.
Ook een hond of kat die heen en weer rent op de achterbank, zijn nagels scherpt aan uw bekleding of blaffend tegen het raamt krabt, leidt enorm af van het verkeer. Op die manier gebeuren ongelukken waarbij jij, andere inzittenden en andere weggebruikers gewond kunnen raken, of erger.
Als het dier in het geval van een botsing of hard remmen los door de auto geslingerd wordt, bestaat bovendien de kans dat jijzelf of een van de andere inzittenden geraakt wordt. Een hond of kat die tegen je hoofd gelanceerd wordt, kan zwaar letsel veroorzaken; door de snelheid komt zo’n klap enorm hard aan, ook als het huisdier niet zo groot is!
Een hond of kat die uit de auto ontsnapt, bijvoorbeeld bij een ongeval maar ook bij pech of bij het benzinestation, kan de weg op rennen en zo het verkeer ernstig in gevaar brengen. En ook het dier zelf heeft grote kans om voor je ogen doodgereden te worden.

De wet en aansprakelijkheid

In Nederland is geen wetgeving die expliciet zegt hoe een gezelschapsdier in de auto vervoerd moet worden. Wel volgt uit de Wegenverkeerswet dat je niets mag doen dat gevaar op de weg of hinder kan veroorzaken. Dat geldt dus ook voor het vervoeren van uw huisdier. Als je je huisdier op een onveilige manier vervoert en er ontstaat daardoor een ongeluk of hinder voor andere weggebruikers, kun je dus aansprakelijk worden gesteld.

In het buitenland gelden verschillende regels voor het vervoeren van uw huisdier. In veel landen kun je zelfs een boete krijgen als je je dier niet op een veilige manier vastzet in de auto of het dier op een onveilige manier vervoert.

Onderzoek: hoe groot is het gevaar?

De Duitse organisatie ADAC, zusterorganisatie van de ANWB, heeft een onderzoek uitgevoerd naar het effect van het los vervoeren van een huisdier in de auto en getest welke manier van vervoeren het veiligst is. Men heeft getest met een honden-dummie van 22 kilo en een katten-dummie van 4 kilo. De dieren werden los of op diverse manieren vast in de testauto gezet, waarmee vervolgens met 50 kilometer per uur een bots-test werd gedaan.
Bij de test waarbij de dieren los in de auto zaten, was duidelijk dat zij door de hele auto geslingerd werden. De hond die vanaf de hoedenplank gelanceerd werd bij de klap, vloog tegen de hoofdsteun en leuning van de bestuurdersstoel. Bij deze snelheid kreeg de dummie ‘Waldi’ een impact van zo’n 25 keer zijn eigen gewicht, in dit geval dus zo’n 550 kilo. Als het een echte hond geweest was, had hij de klap niet overleefd en was ook de bestuurder gewond geweest. Als de hond met deze snelheid tegen het hoofd van de bestuurder of bijrijder terecht komt, zijn de gevolgen ook voor hen zeer ernstig. Ook een kleine hond of een kat komt hard aan: de kat van 4 kilo krijgt bij een botsing met 50 km per uur een impact van 100 kilo!

Bekijk hier de video van de ADAC-test ‘Waldi als Beifahrer’

Hoe vervoer je je dier veilig?

Voor kleine dieren blijken een stevige vervoersmand, die op de grond achter de bijrijdersstoel dwars op de rijrichting geplaatst wordt, een vervoersmand in de kofferruimte die dwars op de rijrichting tegen de achterbank vastgezet wordt, en het speciale dierenzitje de veiligste manieren van vervoer te zijn.

Voor grotere dieren is een stevige reiskennel in de laadruimte, die dwars op de rijrichting tegen de achterbank wordt geplaatst en vastgezet, het beste voor de veiligheid van het dier. Zet indien mogelijk de autogordels op de achterbank vast voor meer stevigheid.

Tot slot spreekt het vanzelf dat je je huisdier nooit in de auto mag achterlaten als de auto in de zon staat. Denk er ook aan dat de zon draait! Zelfs als je maar even weggaat om een boodschapje te doen kan een plek in de zon je dier al fataal worden. In tien minuten kan de temperatuur al zo’n tien graden stijgen. Het raampje een stukje open helpt hier nauwelijks tegen. Ook als het buiten niet heel heet is, warmt de auto in de zon snel op: bij 22 graden Celsius buiten wordt het na een uurtje in de zon al snel rond 45 graden in de auto.

Bron: LICG ( Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren)