In België slagen vrouwen vaker bij theorie-examens en mannen bij praktijkexamens

Aanmelden theorie examen cbr

In België scoren vrouwen beter bij het theorie-examens dan mannen. Mannen slagen iets vaker dan vrouwen bij het praktijkexamen. Dat blijkt uit een brief van de Belgische minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Vorig jaar behaalde 44,5 procent van de vrouwen hun theorie-examen, tegenover 36 procent van de mannen. Een flinke marge dus. Bij het praktijkexamen is het verschil iets minder groot. 53 procent van de mannen behaalden het praktijkexamen, tegenover 50 procent van de vrouwen. 

Theorie-examen

De slaagkans van mannelijke leerlingen bij het theorie-examen daalde de afgelopen drie jaar met vijf procent in België. Ook ouderen slagen minder vaak. Kandidaten onder de 20 jaarslagen in 55 procent van de gevallen voor hun examen. Bij de 30-tot-39-jarigen daalt dat naar 20 procent. Van de 40-plussers behaalt maar 17 procent het examen.

39.500 Belgische kandidaten slaagden meteen de eerste keer. 24.150 leerlingen deden er twee keer of meer over. 1.729 Belgen hadden wat meer moeite met het onthouden van de stof en hadden tien of meer pogingen nodig om te slagen. 

Praktijkexamen

Ook bij het praktijkexamen lijkt een hogere leeftijd niet in het voordeel van de leerling te zijn. Van jongeren onder de 20 slaagt 59 procent. Bij de groep 40-plussers is dat minder dan 40 procent.