In de toekomst voorkomt je auto dat je ziek wordt

Jaguar en Land Rover gaan in toekomstige modellen ultraviolet licht gebruiken om microben en virussen te doden. Het systeem wordt ingebouwd in de airconditioning.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Onderzoekers testen op dit moment hoe UV-licht in toekomstige auto's van Jaguar en Land Rover superbacteriën en virussen kan elimineren, voordat deze inzittenden kunnen infecteren. Ultraviolet licht wordt veel gebruikt voor het steriliseren van lucht en vloeistoffen in de medische wereld, maar in autowereld zou dit een unicum betekenen. Jaguar heeft nog geen introductiedatum genoemd.

Ongevaarlijk voor de mens

De huidige airconditioningsystemen van de elektrische Jaguar I-PACE en Range Rover Sport maken al gebruik van een ionisator om micro-organismen te isoleren. UV-licht gaat nog een stap verder. Blootstelling van ziekteverwekkers aan UV-licht vernietigt volgens Jaguar verbindingen in het DNA van schadelijke micro-organismen en maakt ze daardoor ongevaarlijk voor de mens.

Uitgerust voor preventieve gezondheidszorg

Dr. Steve Iley, hoofd medische staf bij Jaguar/Land Rover: ,,De gemiddelde automobilist brengt maar liefst 300 uur per jaar achter het stuur door. We kunnen auto’s dus maar beter goed uitrusten voor het toedienen van preventieve gezondheidszorg. Zeker nu autodelen in opkomst is.” Volgens immunologie-expert  dr. Hellmut Münch, CEO van de Medical Enzyme Research Association, is de opkomst van superbacteriën en virussen een van de grootste bedreigingen voor de mensheid.

 

Via »